Tort dobos delicios

Pentru tortul dobos se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema. Se adauga faina si albusurile batute spuma. Se unge forma de tort cu unt.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 oua
  • 125 g zahar
  • 5 linguri faina
  • unt pentru uns forma
  • Crema:
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 batoane ciocolata sau
  • 2 linguri cacao
  • 200 g unt proaspat
  • 3 linguri zahar pentru glazura.

Mod de preparare

Pentru tortul dobos se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema. Se adauga faina si albusurile batute spuma. Se unge forma de tort cu unt, se presara faina si se toarna astfel din compozitie, incat foaia sa nu fie mai groasa ca muchia cutitului. Se coc pe rand 7 — 8 foi, se scot fierbinti din tava si se pun pe masa de aluat.

Crema pentru tort: intr-o oala mica pusa in alt vas cu apa clocotita se bat ouale intregi cu zahar si vanilie, pe foc. Se bate mereu pana incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata muiata pe marginea masinii cu o lingura de apa sau doua linguri de cacao frecate cu putin lapte.
Cand crema este gata, se da la o parte, amestecand mereu pana se racoreste. Se freaca spuma untul, apoi se amesteca incet cu crema, dupa ce aceasta s-a racit complet. Se asaza foile unele peste altele, intre ele punand crema. Ultima foaie se lasa la o parte pana se glaseaza cu zahar ars. Se arde zaharul intr-o cratita la foc iute.
Cand zaharul s-a topit complet si incepe sa se inchida la culoare, se toarna pe foaia de tort si se intinde repede cu ajutorul unui cutit lung, infierbantat, pana nu se raceste. Daca totusi se raceste, se introduce foaia de tort o clipa la cuptor, pentru ca muindu-se zaharul, sa se poata intinde bine. Cat timp se glaseaza, se tine foaia de tort pe o placa unsa cu ulei, pentru ca picaturile de zahar care curg pe margini sa nu se lipeasca pe masa.
Tot cu ajutorul cutitului, pana nu se raceste complet zaharul, se inseamna feliile de tort, apasand bine, pentru a se taia usor tortul. Foaia astfel glasata se asaza deasupra.


 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

• asezati faina pe blatul de lucru, facand o mica gaura in centrul acesteia, in care veti sparge ouale, la

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu dovlecei zucchini
1
Romania

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Tocana de legume cu dovlecei
2
Romania

Tocana de legume cu dovlecei

Dovleceii sunt preferatele mele , am o gradina mica , dar dovleceii nu pot lipsii . Avand o recolta frumoasa m-am gandit sa...

Tocana de legume cu dovlecei
Chiftele de cartofi cu dovlecel
3
Romania

Chiftele de cartofi cu dovlecel

Chiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.

Chiftele de cartofi cu dovlecel
Prajitura cu visine
4
Romania

Prajitura cu visine

Prima data separam galbenusul de albus. Incepem prin a bate puternic albusurile pana se fac spuma. Peste spuma de albus se...

Prajitura cu visine
Ghiveci din legume si orez
5
Romania

Ghiveci din legume si orez

Un ghiveci din legume si orez foarte delicios

Ghiveci din legume si orez