Tort dobos delicios

Pentru tortul dobos se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema. Se adauga faina si albusurile batute spuma. Se unge forma de tort cu unt.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 oua
  • 125 g zahar
  • 5 linguri faina
  • unt pentru uns forma
  • Crema:
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 2 batoane ciocolata sau
  • 2 linguri cacao
  • 200 g unt proaspat
  • 3 linguri zahar pentru glazura.

Mod de preparare

Pentru tortul dobos se freaca galbenusurile cu zaharul pana se fac ca o crema. Se adauga faina si albusurile batute spuma. Se unge forma de tort cu unt, se presara faina si se toarna astfel din compozitie, incat foaia sa nu fie mai groasa ca muchia cutitului. Se coc pe rand 7 — 8 foi, se scot fierbinti din tava si se pun pe masa de aluat.

Crema pentru tort: intr-o oala mica pusa in alt vas cu apa clocotita se bat ouale intregi cu zahar si vanilie, pe foc. Se bate mereu pana incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata muiata pe marginea masinii cu o lingura de apa sau doua linguri de cacao frecate cu putin lapte.
Cand crema este gata, se da la o parte, amestecand mereu pana se racoreste. Se freaca spuma untul, apoi se amesteca incet cu crema, dupa ce aceasta s-a racit complet. Se asaza foile unele peste altele, intre ele punand crema. Ultima foaie se lasa la o parte pana se glaseaza cu zahar ars. Se arde zaharul intr-o cratita la foc iute.
Cand zaharul s-a topit complet si incepe sa se inchida la culoare, se toarna pe foaia de tort si se intinde repede cu ajutorul unui cutit lung, infierbantat, pana nu se raceste. Daca totusi se raceste, se introduce foaia de tort o clipa la cuptor, pentru ca muindu-se zaharul, sa se poata intinde bine. Cat timp se glaseaza, se tine foaia de tort pe o placa unsa cu ulei, pentru ca picaturile de zahar care curg pe margini sa nu se lipeasca pe masa.
Tot cu ajutorul cutitului, pana nu se raceste complet zaharul, se inseamna feliile de tort, apasand bine, pentru a se taia usor tortul. Foaia astfel glasata se asaza deasupra.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii