Tort Dobos - reteta clasica

Tortul Dobos este o prajitura foarte cunoscuta, ce vine din Ungaria. Se spune ca Jozsef C. Dobos prepara tortul doar cu noua straturi, dar ca a facut si torturi care aveau chiar si 11 si 13 straturi. Este o prajitura atat de apreciata deoarece se pastreaza foarte bine in timp.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort Dobos - reteta clasica

Ingrediente

  • Pentru foile de dobos:
  • 6 oua
  • 0.15 kg faina
  • 0.12 kg zahar
  • Pentru crema:
  • 9 oua
  • 0.3kg zahar
  • 0.4kg unt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 50g praf budinca de vanilie (sau 2 linguri de amidon)
  • 0.1kg ciocolata topita
  •  

Mod de preparare

Reteta de Tort Dobos a fost pregatita pentru prima data in 1885, dar a fost facuta publica doar in 1995. Aceasta reteta de Tort Dobos vine din inima Ungariei, de la Budapesta, de la celebra cofetarie Ruszwurm ce prepara tortul dupa reteta originala.

Pentru blaturile tortului:

Se separa ouale, iar albusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar adaugat se bat spuma pana se intaresc. Galbenusurile se mixeaza si ele impreuna cu cantitatea de zahar ramasa. In albusuri se inglobeaza usor faina si apoi galbenusurile.

Se imparte aluatul obtinut in 6 parti egale si se coc 6 foi pe o suprafata unsa si tapetata cu faina, la 180 de grade, pana devin aurii.

Pentru crema:

Untul se bate spuma, dupa care i se adauga ciocolata topita. Ouale intregi sunt mixate cu zaharul, amidonul sau budinca de vanilie si cu zaharul vanilat intr-un vas la baie de aburi. Dupa ce avem un amestec omogen luam vasul de pe foc amestecand continuu pana e aproape rece, dupa care o adaugam amestecului de unt si ciocolata.

5 blaturi de tort se ung cu crema si se aseaza unul deasupra celuilalt. Ultima foaie se taie in triunghiuri si se acopera cu zahar caramelizat. Se lasa sa se intareasca dupa care se orneaza Tortul Dobos cu ele.


Tortul Dobos se serveste a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Se potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
1
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Placinta quatro formaggi
2
Aluaturi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Ciorba de fasole in bol de paine
3
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Sufleu de branza cu brocoli
4
Mancaruri cu legume

Sufleu de branza cu brocoli

Culoare,simplitate si gust!

Sufleu de branza cu brocoli
Gulas de vitel
5
Mancaruri cu carne

Gulas de vitel

Un gulas facut de mine trebuie sa contina in mod evindent: carnea de vitel, chiar daca nu am suficienta si vreau sa fac o...

Gulas de vitel
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni si iaurt
Bucataras.RO

Desert prajitura cu capsuni si iaurt

Acum, ca e sezonul capsunilor dulci si aromate, pregatim fel si fel de prajituri. Aceasta este una din ele, pufoasa si...

Desert prajitura cu capsuni si iaurt
Tarta rustica cu cirese
Gustos.RO

Tarta rustica cu cirese

Tarta rustica cu cirese