Tort egiptean cu alune

Tort egiptean este un desert delicios si foarte aspectuos. Este o reteta de tort cu crema delicata, ce poate fi pregatita pentru orice sarbatoare sau ocazie festiva.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Tort egiptean cu alune

Ingrediente

  • Am facut 3 blaturi separate
  • pentru toate blaturile am folosit:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 1 si 1/2 linguri faina
  • 120 g alune de padure macinate
  •  
  • Crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • sau 1 baton vanilie
  • 2 linguri amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt
  • Crema 2:
  • 200 g zahar
  • 200 g frisca lichida
  • 140 g alune de padure

Mod de preparare

In primul rand am macinat alunele usor prajite, le-am amestecat cu faina si am pus deoparte, am incalzit cuptorul la 170 C. Intr-un bol am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul,peste care am pus amestecul de alune si faina.
Compozitia rezultata am intins-o pe fundul a 3 forme de tort cu inel detasabil si le-am dat la cuptorul incins pentru 25 de minute.


Pentru prima crema:
Intr-o craticioara am amestecat galbenusurile cu zaharul, vanilia (in cazul meu, baton de vanilie), laptele si amidonul si le-am pus pe foc sa fiarba.  Cand compozitia s-a ingrosat ca pentru budinca am stins focul si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, am incorporat untul.

Pentru crema 2:
Intr-o tigaie mai mica am caramelizat zaharul, caramelul obtinut l-am turnat pe o foaie de copt si l-am lasat la racit. Intre timp am prajit usor si restul de alune de padure, apoi le-am tocat mare, am dezlipit caramelul de pe foaia de copt si l-am spart in bucati mici, l-am amestecat cu alunele tocate mari si am amestecat totul cu frisca batuta

Montatul :
Prima foaie de blat, un sfert din crema de oua, imediat peste crema de oua a urmat crema de caramel si alune, apoi iar foaia de blat, iar cele 2 tipuri de creme, blat, creme, la final trebuie sa avem crema de praline.
foarte mult nu l-am ornat, am topit 2 linguri de zahar si din caramel am "tras" niste fire, iar din crema de galbenusuri ramasa am spritat pe niste rozete la baza tortului.


L-am dat la rece pana l-am servit. Tortul egiptean se feliaza cu un cutit umed.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc