Tort egiptean cu alune

Tort egiptean este un desert delicios si foarte aspectuos. Este o reteta de tort cu crema delicata, ce poate fi pregatita pentru orice sarbatoare sau ocazie festiva.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Tort egiptean cu alune

Ingrediente

  • Am facut 3 blaturi separate
  • pentru toate blaturile am folosit:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 1 si 1/2 linguri faina
  • 120 g alune de padure macinate
  •  
  • Crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • sau 1 baton vanilie
  • 2 linguri amidon
  • 340 ml lapte
  • 170 g unt
  • Crema 2:
  • 200 g zahar
  • 200 g frisca lichida
  • 140 g alune de padure

Mod de preparare

In primul rand am macinat alunele usor prajite, le-am amestecat cu faina si am pus deoparte, am incalzit cuptorul la 170 C. Intr-un bol am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul,peste care am pus amestecul de alune si faina.
Compozitia rezultata am intins-o pe fundul a 3 forme de tort cu inel detasabil si le-am dat la cuptorul incins pentru 25 de minute.


Pentru prima crema:
Intr-o craticioara am amestecat galbenusurile cu zaharul, vanilia (in cazul meu, baton de vanilie), laptele si amidonul si le-am pus pe foc sa fiarba.  Cand compozitia s-a ingrosat ca pentru budinca am stins focul si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, am incorporat untul.

Pentru crema 2:
Intr-o tigaie mai mica am caramelizat zaharul, caramelul obtinut l-am turnat pe o foaie de copt si l-am lasat la racit. Intre timp am prajit usor si restul de alune de padure, apoi le-am tocat mare, am dezlipit caramelul de pe foaia de copt si l-am spart in bucati mici, l-am amestecat cu alunele tocate mari si am amestecat totul cu frisca batuta

Montatul :
Prima foaie de blat, un sfert din crema de oua, imediat peste crema de oua a urmat crema de caramel si alune, apoi iar foaia de blat, iar cele 2 tipuri de creme, blat, creme, la final trebuie sa avem crema de praline.
foarte mult nu l-am ornat, am topit 2 linguri de zahar si din caramel am "tras" niste fire, iar din crema de galbenusuri ramasa am spritat pe niste rozete la baza tortului.


L-am dat la rece pana l-am servit. Tortul egiptean se feliaza cu un cutit umed.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori