Tort glazurat cu crema de ciocolata

Tort glazurat cu crema de ciocolata este delicios si simplu de pregatit. Prima data trebuie sa faceti blatul pentru tort si apoi crema de cacao.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort glazurat cu crema de ciocolata

Ingrediente

  • Blatul:
  • 4 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • o lingura de cacao
  • esenta de rom sau de lamaie
  • o felie de unt (30 g)
  • o ceasca de cafea foarte dulce pentru insiropat
  • un pic de sare
  • Crema
  • un pachet de unt
  • 6 linguri de zahar
  • o lingura de faina
  • o lingura de cacao
  • un pic de sare
  • doua plicuri cu zahar cu aroma de vanilie (7 g)
  • 3 linguri de apa
  • Glazura
  • 100 g de ciocolata simpla
  • doua linguri cu apa

Mod de preparare

Tort glazurat cu crema de ciocolata este o reteta de tort deosebita. Prima data ne apucam de blat. Galbenusurile de la cele 4 oua se amesteca cu 6 linguri de zahar si un pic de sare pana cand se albesc si zaharul nu se mai simte. Se adauga felia de unt. Peste amestecul obtinut se cerne cacaua, se omogenizeaza, apoi se adauga faina amestecand usor, esenta de rom sau de lamaie (poate fi si coaja rasa de lamaie), iar la urma – cu miscari verticale lente – se incorporeaza albusurile batute spuma. Se toarna imediat in forma bine unsa si se coace la foc potrivit (la temperatura de 200° C, aproximativ jumatate de ora). Se lasa sa se raceasca, apoi se sectioneaza in doua sau trei felii orizontale. Cantitatile prezentate sunt pentru o forma cu diametrul de aproximativ 18 cm.

Cele 6 linguri de zahar, o lingura de faina, o lingura de cacao si un pic de sare se amesteca bine intr-un vas uscat. Se adauga apa, se omogenizeaza, apoi se fierbe la foc foarte mic timp de un minut, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si pachetul de unt. Se lasa la racit, amestecand din cand. Cand e aproape rece, se ia o foaie din blat, se aseaza pe platou, se insiropeaza cu cafeaua strecurata, se unge cu un strat de crema. Se procedeaza la fel pana se termina foile.

Glazura: 100 g de ciocolata simpla se topeste cu doua linguri cu apa. Se toarna fierbinte peste tort, se intinde cu un cutit lat umezit cu apa rece.

Sfaturi practice

2

1. Puteti pune hartie de copt in forma in care coaceti blatul, pentru a fi sigure ca scoateti blatul intreg.
2. Cea mai simpla si gustoasa metoda de a orna acest tort este cu unt amestecat cu zahar pudra: puneti amestecul intr-o seringa sau intr-o punga cu o mica taietura la un colt, apoi desenati floricele sau scrieti mesaje. Tortul poate fi ornat in diferite moduri, dupa cum ne dicteaza imaginatia.
3. Daca sunteti in criza de timp, puteti folosi un blat cu cacao din comert.
4. Daca e doar „un dulce de week-end”, o solutie la indemana este sa inlocuiti blatul cu piscoturi sau biscuiti simpli. In acest caz, asezati un strat de biscuiti, unul de crema, s.a.m.d. intr-o craticioara rotunda. Apoi introduceti craticioara intr-un vas cu apa fierbinte timp de 20 de secunde, puneti platoul deasupra si rasturnati-l. Untul se va topi si tortul va ramane perfect rotund, gata de pus glazura.

De ce am ales aceasta reteta:

1. Este unul dintre cele mai bune si mai usor de realizat torturi: mie imi aminteste de copilarie.
2. Dintre toate dulciurile, ciocolata, in special cea amaruie, are efecte benefice asupra organismului: Studii clinice au demonstrat – in ceea ce priveste sistemul circulator – un efect de reducere a tensiunii arteriale si de imbunatatire a dilatatiei vaselor de sange. Ea are un efect de prevenire a unor accidente vasculare cerebrale si exista studii care incearca sa dovedeasca efectele sale de stimulator cerebral, de inhibitor al tusei si al diareii si chiar efectul anticancerigen. Exista si diete pe baza de ciocolata.
3. Ciocolata are o aroma inimitabila, fiind considerata un deliciu inca din cele mai vechi timpuri. Denumirea ei se pare ca vine de la „cacohuaquatl”, care in limba incasa inseamna „cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni”. Gustul de ciocolata poate fi combinat cu altele, pe care le preferati: scortisoara, vanilie, lamaie, portocala, banana, frisca, rom, cafea, alune, nuci, orice va doreste inima si va puti distra cu ele in a le combina si savura.

 


Tort glazurat cu crema de ciocolata se serveste dupa ce a stat cateva ore la rece.

Acesta reteta este scrisa de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Mancarica de galbiori cu smantana

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure. Pofta buna!

Mancarica de galbiori cu smantana
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
2
Dulciuri

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post

Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de...

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
3
Torturi

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura

Îmi plac foarte mult deserturile cu brânză, prepar și mănânc cheesecake foarte des; fie simplu, fie cu ciocolată, cu...

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
Tiramisu cu Fistic
4
Retete culinare

Tiramisu cu Fistic

O sa visezi si noaptea la acest tiramisu cu fistic dupa ce il vei incerca!

Tiramisu cu Fistic
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
Cum se face mixul pentru ciocolata calda de casa
Bucataras.RO

Cum se face mixul pentru ciocolata calda de casa

Este perfecta pentru vremea rece, adorata de copii, dar si de cei mari si este un adevarat rasfat!!

Cum se face mixul pentru ciocolata calda de casa
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Chec cu cirese - desert pentru toata familia
ReteteCulinare.RO

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia