1. Se taie ciocolata bucatele, se pune intr-un vas de yena si se lasa sa se topeasca pe baie de aburi (peste un vas in care fierbe apa). 2. Se pune un
1. Se taie ciocolata bucatele, se pune intr-un vas de yena si se lasa sa se topeasca pe baie de aburi (peste un vas in care fierbe apa).
2. Se pune untul moale (lasat de seara la un loc cald) intr-un castron mai inalt, se cerne deasupra zaharul pudra si se adauga maduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adaugandu-se rand pe rand cate un galbenus si cate putina ciocolata topita. Separat, se bat albusurile spuma (cu zaharul tos turnat in ploaie), si se introduc in crema de ciocolata, mai intai 2/3 din albus, apoi faina (cernuta), amestecandu-se usor, iar pe urma si restul de albusuri.
3. Se acopera fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hartie, se toarna compozitia si se intinde cu o spatula sau un cutit mai lat, pentru ca suprafata sa fie dreapta. Se coace 15 minute in cuptorul incins dinainte - cu usa intredeschisa (se baga o lingura de lemn in deschizatura) - dupa care se inchide usa cuptorului si se mai coace 30-40 de minute.
4. Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini si se rastoarna blatul pe un fund de lemn. Se indeparteaza hartia si se lasa sa se raceasca putin (circa 20 de minute). Se intoarce pe partea cealalta si se lasa pana ce se raceste de tot. Apoi se taie in doua pe orizontala.
5. Se incalzeste dulceata intr-o craticioara, amestecand intruna, si cu jumatate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se asaza deasupra cealalta parte, se apasa usor si se unge si ea cu dulceata ramasa.
6. Prepararea glazurii: se lasa sa fiarba zaharul cu apa exact 4 minute (in clocot). Se taie ciocolata marunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, dupa care se adauga putin cate putin la siropul de zahar, pana ce se obtine o glazura groasa si neteda. Se toarna glazura pe mijlocul tortului si se intinde repede intai pe suprafata si apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou si se lasa sa se-ntareasca glazura. Se inmoaie un cutit in apa fierbinte si se marcheaza pe tort cu cele 12 felii. Se inmoaie si restul de ciocolata - tot pe baie de aburi - si se orneaza tortul dupa dorinta, cu un cornet. Tortul se lasa peste noapte la rece. Se serveste cu frisca pusa deasupra, pe farfurie, cand e servit.
Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiAmbele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...
Zacusca de ghebePui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...
Prajitura zi si noapte de postPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcO salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...
Salata de cruditatiAm preparat o inghetata rapida, inspirandu-ma dupa reteta lui Merisor. Lapte condensat indulcit caramelizat gasiti aici.
Desert inghetata cu banane si caramelIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Comentarii