Se incepe pregatirea aluatului cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa fr
Se incepe pregatirea aluatului cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa framantam. Adaugam treptat apa rece pana devine un aluat omogen care nu se lipeste de maini. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.
Choux-a-la-creme:
Apa se amesteca cu uleiul si praful de sare si se pune pe foc pana dau in clocot. Cand apa si uleiul fierbe se adauga faina in bloc (toata deodata) si se amesteca energic pana se formeaza o bila de aluat. Se lasa la racit. Cand este complet rece se adauga ouale pe rand (nu se adauga cel de-al doilea pana nu este inglobat primul) si devine un aluat lipicios. Se toarna intr-un pos. Aluatul de tarta se intinde intr-o foaie subtire de 24-26 cm si se pune pe hartie de copt in tava mare de la aragaz. Pe foaie se deseneaza un cerc din aluatul de choux. In spatiul ramas in tava se spriteaza rozete mici (sau globulete) si se da tava la cuptor (preincalzit) pentru aprox 30 min.Primele 10 min se lasa focul mare,apoi se da la minim.
Crema:
Punem laptele la fiert. Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit, apoi adaugam amidonul si omogenizam. Dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Peste ouale batute adaugam putin cate putin laptele amestecand incontinuu.Turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema, oprim focul si adaugam gelatina hidratata si dizolvat pe bain marie si lasam la racit. Cand s-a racit complet se mixeaza 75 ml frisca si se inglobeaza in crema, mixand bine.
Asamblare:
Pe tarta se pune crema de vanilie pana la nivelul cercului de choux (atentie trebuie sa opriti crema si pentru gogosele. Pe interior se aseaza un rand de gogosele umplute avand grija ca atunci cand o taiem sa avem cate o gogosica pe fiecare felie. Deasupra cremei se pune frisca. 100 g zahar se caramelizeaza cu,cateva picaturi de apa.Cu ajutorul unei linguri se pune caramel pe fiecare gogosisca. In momentul in care am terminat de pus caramel pe gogosele a mai ramas putin zahar ars si care a ajuns la temperatura la care am reusit sa fac firele.
Tortul se da la frigider si se lasa cel putin peste noapte. Cu cat sta mai mult cu atat este mai bun, foaia de tarta se inmoaie.
Alte retete recomandate:
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii