Tort Saint-Honorè

Se incepe pregatirea aluatului  cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa fr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Tort Saint-Honorè

Ingrediente

  • Aluat tarta:
  • 200-230 g faina
  • 100 g unt
  • 40 ml apa rece
  • 1 praf de sare
  • Choux-a-la-creme:
  • 250 ml apa
  • 60 ml ulei
  • 3 oua
  • 140 g faina
  • 1 praf de sare
  • Crema:
  • 2 oua
  • 350 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 linguri cu varf amidon
  • 10 g gelatina
  • vanilie
  • 75 ml frisca
  • Decor:
  • 100 ml frisca
  • 150 g zahar

Mod de preparare

Se incepe pregatirea aluatului cu cele 200 g faina care se pun intr-un castron cu sare, se pune peste untul rece taiat bucatele si incepem sa framantam. Adaugam treptat apa rece pana devine un aluat omogen care nu se lipeste de maini. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.

Choux-a-la-creme:

Apa se amesteca cu uleiul si praful de sare si se pune pe foc pana dau in clocot. Cand apa si uleiul fierbe se adauga faina in bloc (toata deodata) si se amesteca energic pana se formeaza o bila de aluat. Se lasa la racit. Cand este complet rece se adauga ouale pe rand (nu se adauga cel de-al doilea pana nu este inglobat primul) si devine un aluat lipicios. Se toarna intr-un pos. Aluatul de tarta se intinde intr-o foaie subtire de 24-26 cm si se pune pe hartie de copt in tava mare de la aragaz. Pe foaie se deseneaza un cerc din aluatul de choux. In spatiul ramas in tava se spriteaza rozete mici (sau globulete) si se da tava la cuptor (preincalzit) pentru aprox 30 min.Primele 10 min se lasa focul mare,apoi se da la minim.

Crema:

Punem laptele la fiert. Ouale le mixam impreuna cu zaharul pana devin cremoase si zaharul s-a topit, apoi adaugam amidonul si omogenizam. Dupa ce laptele a dat intr-un clocot,tragem vasul deoparte si lasam sa se racoreasca putin. Peste ouale batute adaugam putin cate putin laptele amestecand incontinuu.Turnam compozitia in vasul in care am fiert laptele si punem pe foc amestecand incontinuu pana se ingroase bine crema, oprim focul si adaugam gelatina hidratata si dizolvat pe bain marie si lasam la racit. Cand s-a racit complet se mixeaza 75 ml frisca si se inglobeaza in crema, mixand bine.

Asamblare:

Pe tarta se pune crema de vanilie pana la nivelul cercului de choux (atentie trebuie sa opriti crema si pentru gogosele. Pe interior se aseaza un rand de gogosele umplute avand grija ca atunci cand o taiem sa avem cate o gogosica pe fiecare felie. Deasupra cremei se pune frisca. 100 g zahar se caramelizeaza cu,cateva picaturi de apa.Cu ajutorul unei linguri se pune caramel pe fiecare gogosisca. In momentul in care am terminat de pus caramel pe gogosele a mai ramas putin zahar ars si care a ajuns la temperatura la care am reusit sa fac firele.


Tortul se da la frigider si se lasa cel putin peste noapte. Cu cat sta mai mult cu atat este mai bun, foaia de tarta se inmoaie.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia