Ciolan afumat cu fasole

Ciolanul porcului taiat in iarna s-a afumat, asa ca pregatirea retetei de ciolan cu fasole este obligatorie. O zama groasa cu rantas, asa cum stiu de la bunica, cu mireasma delicata de afumat si carne frageda, ce se topeste in gura.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Ciolan afumat cu fasole

Ingrediente

  • 1 bucata ciolan afumat
  • 400g fasole boabe
  • 5 morcovi
  • 3 radacini patrunjel
  • 1 telina
  • 1 ceapa mare
  • putin ulei
  • 1 lingura faina
  • boia
  • 100g smantana

Mod de preparare

Aceasta reteta de ciolan afumat cu fasole este dupa reteta pe care o stiu de la bunica, are tot ce-i "nesanatos" in ea conform studiilor britanice, rantas, smantana, dar e cea mai buna, si daca urmezi indemnul grecilor "gusta din toate, dar cu masura" nu vei pati nimic rau.

In primul rand lasam ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala (incapatoare) in care urmeaza sa se intample minunea. Ciolanul de casa este foarte sarat, n-are nicio legatura cu cel din comert.

Fasole se spala si se curata de boabele "stricate" = cu pete. Se poate pune la inmuiat sau nu, oricum va trebui sa fiarba impreuna cu ciolanul, pana se desprinde carnea de pe os, asa ca eu n-o pun niciodata. In plus va capata aroma minunata de fum.

Curatam telina, patrunjelul si morcovii si ii punem in oala, impreuna cu fasolea. Turnam apa cat sa acopere bine, pe parcurs cu siguranta va mai trebui completat.

Lasam oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care dam la foc mediu. Cam 2 ore. Se poate si 3.

Gustam dupa 2 ore cateva boabe de fasole, daca sunt deja cat de cat moi, trecem la pasul urmator, daca nu mai lasam.

Tocam ceapa cuburi mici si o calim in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Adaugam lingura de faina, luam de pe foc, amestecam smantana si adaugam putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care turnam tot amestecul in oala mare.

Mai lasam pe foc 20 de minute dupa care oprim focul si lasam ciolanul nostru sa se odihneasca.

Optional puteti adauga si alte legume in ciolan, dupa placul si preferinta fiecaruia, mie mi se pare ca ar fi in plus, ciolanul e vedeta aici :).


Servim ciolanul afumat cu fasole cald, cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita inmuiata :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Sirop din muguri de brad
1
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
3
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
5
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Parteneri
Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Bucataras.RO

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale

Invelis crocant, miez ciocolatos. Intr-un cuvant...delicioase!

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola