Coltunasi cu carne si sos

Coltunasii cu carne si sos sunt un fel de mancare pe cat de migalos pe atat de delicios si vor fi apreciati de toata lumea. Coltunasii cu carne (ravioli) sunt o mancare foarte bogata din punct de vedere nutritional.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Coltunasi cu carne si sos

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 2 oua
  • 150 g faina
  • 50 g gris
  • 30 ml unt sau margarina.
  • Tocatura:
  • 200 g vitel
  • 50 g ceapa
  • 2 linguri unt
  • un ou
  • un varf de cutit de piper
  • 20 g faina
  • sare.
  • Sosul:
  • 3 linguri unt
  • 25 g faina
  • 300 ml suc de rosii
  • ceapa
  • marar si telina.

Mod de preparare

Carnea, impreuna cu ceapa taiata marunt, se toaca fin. Intr-o tigaie, se incinge untul, cu 1/2 lingurita de sare si piper, se pune carnea si se lasa la foc mic, acoperite, circa 30 minute, pana cind scade complet apa pe care o lasa. Se mai amesteca de citeva ori numai in grasimea ramasa , apoi tigaia se ia de pe foc si se lasa la racit.

Cand carnea este rece , se amesteca cu oul, faina si cu o lingurita cu frunze de marar sau patrunjel taiate marunt.

Pentru aluat:

Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu untul , apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana, ca si foaia de taietei, indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute (pana cand nu mai necesita faina). Coca trebuie sa fie putin mai moale decat coca de taietei. Daca ouale au fost mai mari ,s-ar putea sa necesite mai multa faina , iar daca au fost mici, inca putina apa, ca sa se obtina un aluat care se intinde usor cu sucitorul.

Se aseaza aluatul pe masa, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute , ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor; i se da apoi forma de dreptunghi, apasindu-l cu palma ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si laturile drepte. Se intinde cu sucitorul in foaie dreptunghiulara de cca 2 mm grosime care apoi se taie cu cutitul sau cu ruleta in patrate cu latura de cca 5 cm.

Se distribuie umplutura pe toate patratele, apoi se indoaie fiecare patrat in forma de triunghi si se preseaza pe margini cu o furculita sau cu degetele, ca sa se lipeasca si sa nu iasa umplutura la fiert. Daca foaia s-a uscat putin, se umezeste cu apa (cu pensula ) in jurul umpluturii si apoi se indoaie si se preseaza. Cand clocoteste apa, se pun coltunasii, se amesteca imediat cu lingura, ca acestia sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau unul de altul. Se fierb 20 minute , la foc mijlociu, cu capacul tras putin la o parte (sa nu clocoteasca prea tare). Apoi se ia cratita de pe foc si se lasa coltunasii sa stea 30 minute in apa in care au fiert ca sa se umfle aluatul si sa devina mai pufosi.

In acest timp, se prepara sosul. Intr-o cratita , ceapa rasa se caleste un minut in unt si imediat se stinge cu sucul de rosii diluat, dupa gust si i se adauga , facultativ, o lingurita cu zahar si , pentru aroma , frunze de marar sau patrunjel si o mica frunza de telina , taiate marunt. Sosul trebuie sa fie ca o smantana subtire; se serveste din sosiera.

Coltunasii se scot din apa cu spumiera , sau se rastoarna usor din strecuratoare. Dupa ce au fost bine scursi de apa , coltunasii se pun intr-un vas termorezistent , uns cu o lingura de unt; se adauga citeva bucatele de unt peste ei si se infierbinta in cuptor , cu 10 minute inainte de servire.

Coltunasii umpluti cu carne se servesc cu sos de rosii si verdeata tocata.

Va las aici cateva retete asemanatoare: https://www.culinar.ro/retete/culinare/mancaruri/mancaruri-cu-carne/coltunasi-de-casa-umpluti-cu-carne-si-spanac-la-cuptor-in-sos-alb

https://www.culinar.ro/retete/culinare/mancaruri/paste-si-pizza/pelmeni

https://www.culinar.ro/retete/culinare/mancaruri/mancaruri-cu-carne/coltunasi-cu-carne-de-vaca-din-bucovina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot  5,7 L Hinged Lid
Bucataras.RO

Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged Lid

Cine-a zis ca trebuie sa renunti la carne doar pentru ca-i cald afara?

Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged Lid
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa