Coq au vin

Coq au vin este o mancare frantuzeasca traditionala. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de carne de cocos, un faina, coniac si vin desigur.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Coq au vin

Ingrediente

  • 1 cocos de cel putin 2 kg
  • 180 gr. costita (de preferinta nu afumata
  • ci in saramura)
  • 20 de capatini de arpagic
  • 4 cepe rosiimai mici
  • 2 linguri de unt
  • 3 linguri de faina
  • 1 paharel de coniac
  • 1 sticla de vin rosu sec
  • 200 g ciuperci (cele mai bune sint zbirciogii
  • dar se face si cu alte soiuri)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita de zahar
  • o ramurica de cimbru
  • o foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • nucsoara
  • patrunjel

Mod de preparare

Coq au vin este o mancare frantuzeasca traditionala. Se taie cocosul in bucati. Se taie costita in feliute care se prajesc intr-o cratita, fara alt corp gras la foc mic, impreuna cu arpagigul. Cind s-au rumenit, se scot cu o spumiera si se pun bucatile de cocosh. Se lasa sa se rumeneasca la foc mic. Se stropeste cu cognac si se flambeaza. Se adauga echalotele, cimbrul, foaia de dafin, usturoiul si ciupercile. Se acopera si se lasa la foc mic 20 min.

 

In acest timp, se pune costita in alta cratita se reincalzeste si se inmoaie cu trei sferturi din sticla de vin. Daca folositi costita afumata, opariti-o 2 min. Se mareste focul, iar cind vinul da in clocot, se varsa peste cocos. Se adauga vin pina se acopera bucatile de carne. Se adauga sare, piper, zahar, nucsoara. Se adauga ceapa, se acopera din nou si se lasa 30 min la foc mic.

In acest timp se amesteca untul cu faina. Se da cratita la o parte si se adauga untul, se amesteca, se repune pe foc si se mai da un clocot.


Coq au vin se serveste cald, cu patrunjel tocat. Se serveste acompaniat de cartofi fierti sau prajiti inabusit. Mancarea e mai buna a doua zi, reincalzita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori