Placinta cu carne pentru Halloween

Un aluat facut cu putin whisky, o fata de monstru si un gust demential! Asta e placinta cu carne a lui Alex pentru Halloween.

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Placinta cu carne pentru Halloween

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Faina – 360 g
  • Sare – 1 lingurita
  • Zahar – 1 lingura rasa
  • Unt 82% grasime, rece – 230 g
  • Vodka/Whisky/Tarie – 6-8 linguri
  • Pentru umplutura:
  • Carne tocata amestec – 600 g
  • Oua – 2 buc
  • Ulei – 2 linguri
  • Ceapa rosie – 1 buc
  • Usturoi – 3 catei
  • Marar – 1 legatura
  • Pasta de ardei iute – 1 lingurita
  • Boia de ardei dulce – 1 lingurita
  • Vin rosu demisec – 50 ml
  • Bulion de rosii – 250 g
  • Cascaval – 150 g
  • Zahar – un praf
  • Apa – 300 ml
  • Sare, piper – dupa gust
  • Extra:
  • Ulei/unt + faina pentru tapetat
  • Galbenus de ou – 1 buc

Mod de preparare

  1. Incepe cu aluatul. Adauga 260 g de faina in bolul unui robot de bucatarie si pastreaza 100 g pentru mai tarziu. Peste faina pune sarea si zaharul. Asaza atasamentul de framantat si amesteca putin. Adauga apoi si untul. Cand a capatat o consistenta nisipoasa, adauga treptat si restul de faina.
  2. Vrem sa obtinem un aluat care nu se va umfla foarte tare, ci un aluat mai dens si totodata moale, insa sfaramicios. Asa ca nu adauga apa in aluat pentru ca aceasta il va hidrata si va activa glutenul din faina. Adauga in schimb 6-8 linguri de tarie. Aluatul se va hidrata, dar glutenul va fi tinut sub control! Continua sa amesteci cca 1 minut.
  3. Pune aluatul pe blatul de lucru si modeleaza-l intr-o bila. Imparte-l in 2 bucati relativ egale. Cea putin mai mare va fi pentru baza, iar cealalta mai micuta va fi pentru partea superioara. Infoliaza-le pe fiecare in parte si lasa-le la frigider cat pregatesti compozitia.
  4. Taie ceapa cubulete, iar usturoiul marunt. Pune o tigaie incapatoare pe foc si incinge-o bine. Pune uleiul si caleste carnea bine. Daca are multa apa atunci las-o sa se reduca, la foc iute, altfel va fierbe.
  5. Adauga apoi ceapa si usturoiul si caleste-le si pe acestea. Urmeaza boia dulce, sare si piper. Aveti grija sa nu ardeti boia pentru ca altfel va avea un gust amar. Stinge cu vinul rosu demisec si lasa-l sa se reduca. Urmeaza pasta de ardei iute.
  6. Intre timp toaca mararul marunt si pune-l deasupra. Urmeaza rosiile, dar abia dupa ce verifici daca a fiert carnea ! Daca n-a fiert, iar apa a scazut, mai adauga putina si reasezoneaza cu sare si piper daca e cazul. Adauga si zaharul pentru a mai taia din aciditate. Lasa apoi compozitia sa se raceasca.
  7. Scoate ambele bucati de aluat din frigider si lasa-le putin la temperatura camerei. Pudreaza cu faina masa de lucru si preseaza usor cu sucitorul prima bucata de aluat, cea mai mare. Intinde apoi aluatul intre doua hartii de copt pana obtii o foaie rotunda, putin mai mare decat forma de copt de 20 cm.
  8. Tapeteaza forma de tarta cu unt sau ulei si putina faina. Ia aluatul pe sucitor si pune-l in tava, apoi taie marginile care depasesc tava. Optional, modeleaza marginile aluatului si ajutorul degetelor. Pune inauntru o hartie de copt si umple tarta cu bobite de linte, naut sau fasole si pune-o in cuptorul incins la 200 de grade, cateva minute, pana se rumeneste usor pe margini. Astfel, aluatul nu va creste in exces.
  9. Scoate apoi bobitele si pastreaza-le intr-un borcan pentru alte tarte. Pune inapoi tava in cuptor pentru alte 2-3 minute, sa se coaca si la baza. Cand este gata, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca putin.
  10. Intre timp, sparge cele doua oua si amesteca-le in compozitia de carne. Adauga apoi si cascavalul ras. Rastoarna compozitia in forma, peste aluat si niveleaza bine.
  11. Intinde si cea de-a doua foaie de aluat intre doua hartii de copt, pune-o cu grija deasupra si preseaza bine marginile.
  12. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit si cu lama subtire decoreaza ochii, nasul si gura monstrului infricosator de Halloween.Unge placinta cu un galbenus de ou pentru a capata un luciu frumos in timpul coacerii si pune tava din nou in cuptor, tot la 200 de grade, pana se rumeste.

Las-o putin sa se raceasca inainte sa o tai.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Pariziene cu mere calite
Bucataras.RO

Pariziene cu mere calite

Habar nu am de ce le zice pariziene sau intuiesc, probabil datorita aspectului... in fine, m-am inspirat de la Merisor, doar...

Pariziene cu mere calite
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise