Pui invelit in sare cu fenicul, cimbru si lamaie

Preincalziti cuptorul la 200°C (treapta 6 la cel pe gaz). Puneti toata sarea intr-un castron, impreuna cu semintele de fenicul, ouale, sucul de lam

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 kg sare grunjoasa
  • 8 linguri cu varf seminte de fenicul
  • zdrobite
  • 2 oua
  • batute
  • 2 lamai
  • taiate in jumatate
  • 1 lingura de piper boabe
  • 1 legatura de cimbru proaspat
  • ulei de masline
  • 1 pui de 2 kg (carne organica)
  • 1 legatura de patrunjel
  • rupt in bucati
  • 8 catei de usturoi zdrobiti in coaja

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 200°C (treapta 6 la cel pe gaz). Puneti toata sarea intr-un castron, impreuna cu semintele de fenicul, ouale, sucul de lamaie (pastrati coaja), piperul boabe si 1 pahar cu apa, apoi amestecati. Zdrobiti cimbrul intr-un mojar si turnati peste el vreo 2 linguri mari de ulei de masline. Amestecati bine compozitia si frecati puiul peste tot cu acest ulei aromat, iar la sfarsit introduceti in interiorul puiului ceea ce mai ramane, adaugand patrunjelul, usturoiul si jumatatile de lamai stoarse. Esential este sa indesati bine amestecul in cavitatea puiului, astfel incat sa nu patrunda sare inauntru.

Luati 4 bucati lungi de folie de aluminiu si prindeti-le una de cealalta, astfel incat sa faceti o foaie lunga de aproximativ 1 m. Asterneti pe folie o treime din amestecul cu sare, intr-un strat gros de circa 2 cm. Puneti puiul deasupra, apoi presarati in jurul acestuia si restul de sare. Sarea ar trebui sa se lipeasca de pui — dar asigurati-va ca pielea acestuia nu e sfasiata. Cu grija, ridicati marginile foliei de aluminiu si prindeti-le strans deasupra puiului. Puteti detasa folia ramasa in plus, pentru ca acesta are doar rolul de a tine sarea pana se intareste.

Puneti puiul in cuptorul preincalzit si coaceti-l 2 ore, apoi scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca vreo 15 minute.
Aduceti-I la masa impreuna cu una sau doua salate gustoase, niste paine si o sticla de vin alb. Rupeti folia si crapati crusta de sare. Aceasta se va desprinde relativ usor si va scoate la iveala puiul, care miroase fantastic. Indepartati pielea si rupeti carnea de pe pulpe si piept — are un gust cu adevarat grozav. Si merge de minune cu o garnitura din hrean sau cu o maioneza cu busuioc, facuta in casa.

Alte retete recomandate:

Friptura de vita la cuptor

Vinete coapte

Tocanita taraneasca cu ciuperci

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
1
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Dulceata de gutui
2
Dulceata

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...

Dulceata de gutui
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Chec aperitiv cu urzici proaspete
4
Aperitive cu legume

Chec aperitiv cu urzici proaspete

Retete usoare de Primavara!

Chec aperitiv cu urzici proaspete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
5
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia