Pui invelit in sare cu fenicul, cimbru si lamaie

Preincalziti cuptorul la 200°C (treapta 6 la cel pe gaz). Puneti toata sarea intr-un castron, impreuna cu semintele de fenicul, ouale, sucul de lam

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 kg sare grunjoasa
  • 8 linguri cu varf seminte de fenicul
  • zdrobite
  • 2 oua
  • batute
  • 2 lamai
  • taiate in jumatate
  • 1 lingura de piper boabe
  • 1 legatura de cimbru proaspat
  • ulei de masline
  • 1 pui de 2 kg (carne organica)
  • 1 legatura de patrunjel
  • rupt in bucati
  • 8 catei de usturoi zdrobiti in coaja

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 200°C (treapta 6 la cel pe gaz). Puneti toata sarea intr-un castron, impreuna cu semintele de fenicul, ouale, sucul de lamaie (pastrati coaja), piperul boabe si 1 pahar cu apa, apoi amestecati. Zdrobiti cimbrul intr-un mojar si turnati peste el vreo 2 linguri mari de ulei de masline. Amestecati bine compozitia si frecati puiul peste tot cu acest ulei aromat, iar la sfarsit introduceti in interiorul puiului ceea ce mai ramane, adaugand patrunjelul, usturoiul si jumatatile de lamai stoarse. Esential este sa indesati bine amestecul in cavitatea puiului, astfel incat sa nu patrunda sare inauntru.

Luati 4 bucati lungi de folie de aluminiu si prindeti-le una de cealalta, astfel incat sa faceti o foaie lunga de aproximativ 1 m. Asterneti pe folie o treime din amestecul cu sare, intr-un strat gros de circa 2 cm. Puneti puiul deasupra, apoi presarati in jurul acestuia si restul de sare. Sarea ar trebui sa se lipeasca de pui — dar asigurati-va ca pielea acestuia nu e sfasiata. Cu grija, ridicati marginile foliei de aluminiu si prindeti-le strans deasupra puiului. Puteti detasa folia ramasa in plus, pentru ca acesta are doar rolul de a tine sarea pana se intareste.

Puneti puiul in cuptorul preincalzit si coaceti-l 2 ore, apoi scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca vreo 15 minute.
Aduceti-I la masa impreuna cu una sau doua salate gustoase, niste paine si o sticla de vin alb. Rupeti folia si crapati crusta de sare. Aceasta se va desprinde relativ usor si va scoate la iveala puiul, care miroase fantastic. Indepartati pielea si rupeti carnea de pe pulpe si piept — are un gust cu adevarat grozav. Si merge de minune cu o garnitura din hrean sau cu o maioneza cu busuioc, facuta in casa.

Alte retete recomandate:

Friptura de vita la cuptor

Vinete coapte

Tocanita taraneasca cu ciuperci

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Ciorba de pui cu bulion de zarzare

Este o ciorba foarte gustoasa. Bulionul de zarzare ii da un gust absolut delicios si special!

Ciorba de pui cu bulion de zarzare
Cele mai apreciate rețete
Drob din miel
1
Retete de Pasti

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Strudel cu mere din aluat de casa
2
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Pui surpriza
4
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Puii curatati, goliti si spalati, se umplu cu un amestec preparat dintr-o bucatica de unt frecat cu creierul curatit de...

Pui surpriza
Tort cu mousse alb si fructe de padure
5
Torturi

Tort cu mousse alb si fructe de padure

Tortul cu mousse alb si fructe de padure este o reteta usoara, delicata si racoroasa. Combinatia de dulce-acrisor este...

Tort cu mousse alb si fructe de padure
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
ReteteCulinare.RO

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci