Pulpe de rata in sos de vin rosu

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura excelenta pentru un meniu de sarbatoare. Pentru reteta ingredientele sunt: pulpe de rata, vin, ciuperci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Pulpe de rata in sos de vin rosu

Ingrediente

  • 2 pulpe de rata ( a ca. 350 g );
  • 200 ml vin rosu
  • de preferinta sec;
  • 200-250 ml supa de pui;
  • 1 lingurita cu virf de pasta de rosii;
  • 4 catei de usturoi;
  • Sare;
  • 1/2 lingurita boabe de piper;
  • 2 cuisoare;
  • 4-6 frunze de salvie;
  • ciuperci;
  • patrunjel.

Mod de preparare

Pulpe de rata in sos de vin rosu este o friptura care poate fi servita alaturi de sosuri sau orice fel de garnitura.

Pentru a pregati friptura de rata spalam pulpele de rata cu apa rece. Apoi taiem grasimea de pe margini si punem deoparte.  Punem pulpele intr-un vas adecvat, punem 4 catei (pot fi si taiate in doua) de usturoi cu cateva frunze rupte de salvie si vinul rosu peste pulpe. Tinem pentru vreo doua ore acoperit la rece (frigider). Dupa o ora trebuia sa intorc pulpele pe partea cealalta, caci vinul nu acoperea in intregime carnea. Inainte sa ne apucam sa frigem carnea, taiem grasimea in cubulete mici si le prajim intr-o tigaie. Scoatem jumerele afara si punem putintica sare. Dupa aceia prajim la foc moderat in untura obtinuta pulpele de rata pe amandoua partile. Prima data prajim partea cu pielea. Scoatem pulpele prajite, turnam untura intr-un recipient mic. dar pastram untura. Nu aruncam bunatatea de untura. O vom folosi la ciupercute. Punem pulpele inapoi in cratita si turnam acum marinata cu frunze si usturoi, cu tot plus supa de pui. Lasam acum cu capac vreo 30-40 min la foc mic. Dupa acel timp fiindca nu avem atata sos ca sa fie carnea in intregime acoperita, intoarcem carnea pe partea cealalta si punem totodata si pasta de rosii (putem s-o dizolvam inainte cu putin lichid din cratita) impreuna cu boabele de piper si cuisoarele.

Acum avem timp sa facem sosul de ciuperci pentru fiptura: taiem ciupercile curatate in prealabil, in felii (vreo juma de cutie, sa fi fost 200-300 gr).  Curatam o ceapa medie, o taiem marunt si impreuna cu ciupercile le frigem in untura de rata pusa deoparte inainte.  Dupa ce vedem ca totul primeste deja culoare, punem capacul si lasam sa se inabuse putin. Desi ciupercile se fac intr-un fel de suc propriu la sfarsit am pus vreo doi stropi de vin alb si am aruncat putin patrunjel tocat asa de forma. Putin piper macinat si eventual putina sare dupa gust.

Gremolata de salvie se face destul de usor dintr-o jumatate de coaja rasa de lamiie, dar fara pielita alba de dedesupt plus ceva sare, un catel de usturoi si doua frunze de salvie. Astea toate tocate foarte marunt si amestecate. Deci acum cred ca si a doua jumatate de ora a trecut deja, hai 40 de min; ar trebui sa fie gata si pulpele, scoatem, tinem la cald.

Sosul obtinut trebuie trecut prin sita si degresat. Adaugam niste sare, aici atentie...daca supa era sarata, poate nu trebuie multa sare, avand in vedere ca gremolata de salvie care vine la sfirsit contine si ea sare! Fiind vorba deja de gremolata de salvie, aceasta se poate pune eventual in sos, dar chiar si peste pulpele gata pregatite de servire, adica pe farfurii. Daca sosul este prea lichid il indesam cu ceva amidon sau faina. Cum se face mamaliga, mi-e rusine sa spun. Asta stiti voi mult mai bine ca mine. Pofta mare!


Reteta de pulpe de rata in sos de vin rosu a fost propusa de pitt4 pe forum culinar.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat

• asezati faina pe blatul de lucru, facand o mica gaura in centrul acesteia, in care veti sparge ouale, la

Lasagna cu dovlecei, vinete, parmezan si cascaval afumat
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Cele mai apreciate rețete
Chiftele de cartofi cu dovlecel
1
Romania

Chiftele de cartofi cu dovlecel

Chiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.

Chiftele de cartofi cu dovlecel
Tarta cu dovlecei zucchini
2
Romania

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Vin de visine
3
Romania

Vin de visine

Se spala fructele, se curata de codite si se pun intr-un vas mare de sticla acoperite cu zahar. O lingura de zahar se freaca...

Vin de visine
Prajitura cu cirese
4
Romania

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Prajitura cu visine
5
Romania

Prajitura cu visine

Prima data separam galbenusul de albus. Incepem prin a bate puternic albusurile pana se fac spuma. Peste spuma de albus se...

Prajitura cu visine