Cozonac bun si aromat, preparat cu minim de efort
Cerne faina intr-un castron. Ca sa vedeti daca e bun de cozonac, o strangeti bine in pumn. Daca formeaza o bila, atunci este mult prea umeda. Ea trebuie sa fie uscata. Cerneti-o. Intre timp voi frecati bine drojdia cu putin zahar. Laptele batut il amestecati cu laptele proaspat si-l puneti foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Turanti-l peste drojdie si amestecti bine pana se dizolva.
Lasati-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa. Intre timp voi puneti untul si uleiul pe foc. Le lasati pana se topeste untul, apoi le lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Galbenusurile le bateti cu un praf de sare, iar apoi adaugati zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.
Cand s-a activat drojdia, turnati-o cate putin in compozitia de faina si amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a terminat drojdia, continuati cu ouale. Cand compozitie este omogena, ungeti-o cu putin ulei si acoperiti-o cu folie de plastic. Lasati-o sa creasca pana-si dubleaza volumul. Ar trebui sa dureze cam o ora si jumatate. Dupa ce a crescut, puneti castronul la frigider, pentru ca aluatul sa se matureze cca 12-14 ore. Asa procedati cu o faina bogata gluteic. Dupa 12 ore, aluatul s-a maturat si este gata de intins. Imparte aluatul in 2 bucati si pudreaza-le cu faina pe fiecare dintre ele. Apoi le intindeti cu un sucitor.
Ungeti fiecare foaie cu 2 linguri de crema de ciocolata, presarati 1 lingura si jumatate de miez de nuca macinat si 1 lingura si jumatate de stafide. Nu exagerati cu compozitia pentru ca nu va mai creste corespunzator. Si rulati. Impletiti cele 2 bucati si puneti-le intr-o forma de cozonac tapetata in prealabil cu unt si faina. Puteti folosi si-o hartie de copt. Puteti folosi si o forma de chec, mai putin inalta, cozonacul va creste mai bine. Acoperiti cozonacul si mai lasati-l sa creasca in forma cam 20-25 min. Bateti galbenusul cu o furculita si ungeti cozonacul.
Pe deasupra presarati zahar si putin mac. Introduceti cozonacul in cuptorul incins in prealabil la 165 de grade, pentru cca 45 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri. Insa nu trebuie sa va lasati pacaliti de crema de ciocolata. Incercati sa infigeti scobitoarea unde nu este crema de ciocolata. Sarbatori fericite!
Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macPui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...
Pui umplut cu struguri si nuciAtat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiMinciunelele sau scovergile sunt dulciurile copilariei mele si imi place si acum ca din aluatul care ramane de la gogosile...
Minciunele sau scovergiUn suc plin de vitamine care raman intacte doar prin presarea la rece cu ajutorul storcatorului Kuvings!
Suc din morcovi, portocale si sfecla rosie la KuvingsImi place pestele in orice combinatie. De data aceasta am incercat aceasta reteta de peste marinat. A iesit grozav de bun!
Macrou marinat la receSe taie marunt morcovul si patrunjelul si se pune la fiert in apa cu sare. Intre timp se scobesc guliie. Se prepara copozitia...
Ciorba de gulii umpluteIncearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagraCovrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Comentarii