Retete de pasti

Reteta Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

portii reteta 6 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 20m 
gatire reteta 1h 
momo121 postat de
Postat pe: 05-05-2017
Adaugă în cartea de bucate
Niciodata nu lipseste de pe masa de Sarbatori!!!

ingrediente

6 portii

   un praf de sare
   1 kg faina
   4 oua
   2 galbenusuri
   250 g zahar
   1 cubulet de drojdie
   130 g unt/margarina (eu folosesc president)
   330-350 ml lapte
   1 plic zahar vanilat
   esenta de vanilie
   30 ml ulei
umplutura:
   350 g nuca macinata
   5 linguri cacao
   150 g zahar
   2 albusuri
   un praf de sare
   6 linguri lapte fierbinte
   esenta de rom
uns:
   1 ou
   zahar brun pentru presarat deasupra

mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului, facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita. In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate; la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini. Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacaua, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins. Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra. Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare! Sa va fie de bine!

Incearca si Drob de pui a la Prigoana
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Retete de pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.