Niciodata nu lipseste de pe masa de Sarbatori!!!
Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.
Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului, facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.
Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita. In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate; la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini. Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacaua, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins. Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra. Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.
Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare! Sa va fie de bine!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeUn aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!
Rulouri cu ciuperciTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii