Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Niciodata nu lipseste de pe masa de Sarbatori!!!

Portii
6
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Ingrediente

  • un praf de sare
  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 2 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 cubulet de drojdie
  • 130 g unt/margarina (eu folosesc president)
  • 330-350 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 30 ml ulei
  • umplutura:
  • 350 g nuca macinata
  • 5 linguri cacao
  • 150 g zahar
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • 6 linguri lapte fierbinte
  • esenta de rom
  • uns:
  • 1 ou
  • zahar brun pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului, facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita. In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate; la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini. Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacaua, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins. Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra. Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare! Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori