Cozonaci cu bezea, nuca si cacao

Am pregatit doi cozonaci: unul cu bezea si nuca, iar celalalt cu cacao, ciocolata, coaja de lamaie, stafide si rahat de trandafiri.

Portii
20
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci cu bezea, nuca si cacao

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci:
  • 50 g drojdie
  • 2 oua si 2 galbenusuri
  • faina cat cuprinde
  • 200 ml lapte caldut
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • 4 linguri zahar
  • ulei pentru framantat
  • pentru umplut:
  • 5 linguri nuca macinata
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 3 linguri cacao
  • Coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri (sau orice aroma), putina ciocolata maruntita,
  • In plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.

Mod de preparare

Drojdia se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Amestecul obtinut se lasa la crescut aprox 15 minute. Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se intinde primul aluat cu mainile, se intinde umplutura pregatita din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul, zaharul vanilat si nuca, se ruleaza aluatul ca pe o rulada, se rasuceste si se asaza intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se intinde si celalalt aluat, pe care se presara coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si putina ciocolata maruntita. Se asaza si el intr-o tava cu foaie de copt. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tavile cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia. 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
3
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Tocana de primavara ploioasa
Bucataras.RO

Tocana de primavara ploioasa

Azi am facut slalom printre brazdele mustind a apa si ploaia care ma ameninta ca ma scoate din gradina. Am apucat sa pun...

Tocana de primavara ploioasa
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori