Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma. Este un chec care se serveste des in sezonul rece, asta pentru ca atunci dispunem mai mult de ingredientul principal, morcovul..! Atunci cand incepe sa se coaca, emana un parfum de la morcov si de la portocale ametitor. Este un chec pufos si aromat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Chec cu morcov, nuca si stafide

Ingrediente

  • 4 oua
  • 400 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 1/2 kg morcov(350g -dupa ce a fost curatat si dat pe razatoarea mare)
  • 450 g faina
  • 100 g nuca taiata marunt
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 3 lingurite praf de copt
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 2 linguri zeama portocale+ coaja rasa
  • 2 lingurite vanilie
  • 1/2 lingurita sare

Mod de preparare

1) Morcovii, dupa ce i-am spalat bine, ii curatam de coaja si ii radem pe razatoarea mare.

2)Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine ca o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.

3)Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand cele 4 galbenusuri, sarea si esenta de vanilie, amestecand pana cand totul devine omogen.

4)Peste compozitie adaugam treptat, untul(margarina) moale, coaja de la portocala rasa, zeama de lamaie si de portocala, faina, bicarbonatul si praful de copt.

5)Amestecam totul bine, dupa care pregatim forma in care coacem checul.

Eu am folosit o forma speciala pentru chec, dar l-am imbracat in hartie de copt unsa cu ulei, ca sa nu mi se lipeasca stafidele si nucile de vas. La sfarsit adaugam la compozitia de chec morcovul si amestecam usor cu o spatula.

6)Compozitia de chec va fi putin mai groasa si o punem cu o lingura in forma de chec.

7)Punem jumatate din compozitie peste care presuram jumatate din nuca si stafide, apoi restul din compozitie si restul de nuci si stafide.

Cu ajutorul unei linguri vom introduce bine in compozitie nucile si stafidele de la suprafata.

8)Aprindem cuptorul la 180 grade C,apoi introducem checul, lasandu-l la copt cca. 45 pana la 50 min., il lasam sa se raceasca, apoi il scoatem pe o farfurie.

Este un chec foarte aromat si iubit de toti, mai ales de copii, fiind dulce.

Recomand sa se taie checul dupa 2-3 ore de la racire, el fiind fraged, se poate rupe foarte usor sau se sfarama.

Pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Mâncare de praz cu carne de porc
Bucataras.RO

Mâncare de praz cu carne de porc

Printre legumele preferate de mine se numără şi prazul. Nu că ar fi vreo legumă care să nu-mi placă, după cum bine...

Mâncare de praz cu carne de porc
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!