Cozonac

Reteta Cozonac cu nuca, rahat si cacao

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 2h 
Laly postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cozonac pufos si fara framantare"
 
Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao este o reteta minunata de cozonac de casa, pe care il puteti pregati pentru orice sarbatoare.

ingrediente

ALUAT DE COZONAC:
   1 kg faina
   500 ml lapte
   4 oua
   250 gr zahar
   50 gr unt
   50 ml ulei
   50 gr de drojdie proaspata
   coaja de lamaie
   coaja de portocala
   un praf de sare
    
UMPLUTURA:
   rahat taiat cubulete (circa 250 gr)
   3 linguri cu cacao
   1 fiola cu esenta de rom
   4 albusuri
   250 gr nuca macinata
   100 gr stafide
   150 gr zahar
   sau dupa gustul fiecaruia
    

mod de preparare

Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut. Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.




Incalzim laptele si il punem peste galbenusuri. Amestecam bine pana nu se mai simte zaharul. Adaugam esenta de rom, coaja de lamaie si portocala.




Intr-un vas incapator adaugam faina cernuta de 2-3 ori. Facem o gropita la mijloc. Adaugam laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot. Tot in acest aluat putem adauga stafide inmuiate in rom.




Incalzim untul si uleiul si punem cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Acoperim aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.




Mixam albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele. Adaugam cacaoa si omogenizam cu o lingura de jos in sus. Adaugam nuca tocata si amestecam. Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.




Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca. Punem deasupra si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.




Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou,se presara deasupra zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.




Atentie,nu se deschide usa de la cuptor in prima jumatate de ora, altfel riscam sa se lase compozitia. Se scoate si se lasa la racit un pic, apoi il scoatem din tava.


Cozonacul se serveste simplu sau cu un pahar de lapte.

Incearca si Cozonaci
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, rahat si cacao" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

Ultra Sonic Steam

- 31 %
799.99 lei
549.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.