Cozonac cu nuca si migdale

Cozonacul cu nuca si migdale este delicios, pufos, perfect pentru masa de sarbatoare. Cozonacul umplut cu nuca si migdale macinate merita incercat.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca si migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • * 1 kg faina
  • * 7 galbenusuri
  • * 4 albusuri
  • * 300 g zahar
  • * 250 g unt
  • * 2 linguri de ulei
  • * 500 ml lapte
  • * 1 lingura esenta de rom
  • * 50 g drojdie
  • * 1 lingurita rasa de sare
  •  
  • Pentru umplutura
  • * 4 albusuri
  • * 150 g zahar pudra
  • * 150 g meriosare
  • * 50 g pudra de roscove
  • * nuca macinata
  • * migdale macinate
  • * esenta de rom
  • * zahar vanilat
  •  

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar.
Seaparat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu faca cocoloase.
Cand s-a racorit destul, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, apoi cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Se freaca bine pana se fac ca o crema spumoasa.
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-un vas mare si tinut la cald, se amesteca adaugand galbenusurile putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
Se pune uleiul, esenta de rom, putin cate putin unt topit, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.
Se framanta aproximativ o ora , aducand aluatul de pe margini spre mijloc.
Se acopera aluatul cu un prosop curat si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curent aproximativ doua ore.

Intre timp pregatim umplutura:
Se bat albusurile cu zaharul pudra si cel vanilat, se adauga pudra de roscove, esenta de rom, nucile si migdalele macinate si se amesteca foarte bine.
Cand aluatul a crescut suficient,se unge mana cu unt caldut,se iau bucati din el si se intind pe masa de lucru doua foi egale.
Pe fiecare se pune umplutura de nuci si migdale,se presoara merisoarele ,se ruleaza si se impletesc.
Se aseza intr-o tava rotunda (forma de guguluf din silicon) unsa cu unt.
Se unge cu ou, se pune deasupra miez de nuca, fulgi de migdale, si se mai lasa sa creasca tot la cald cateva minute.Se dau la cuptor la foc potivit timp de o ora.
Cand este gata se lasa sa se raceasca cateva minute in forma, apoi se scoate cu grija.
Se taie felii cand este rece.

Reteta de cozonac cu nuca si migdale a fost propusa de Simona's Passion Blog.


Serviti cozonacul cu nuca si migdale dupa ce s-a racit.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Placinta rustica cu carne si susan
Bucataras.RO

Placinta rustica cu carne si susan

O placinta minunata, cu-un aluat care se topeste in gura de fraged si un gust senzational! 

Placinta rustica cu carne si susan
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!