Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac

Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac aveti nevoie de 1 kg faina extra, 6 oua, 250 g zahar.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac

Ingrediente

  • 1 kg faina extra
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 60 g drojdie
  • o fiola de esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • o lingurita de sare
  • 2 linguri de smantana
  • 100 g unt
  • 600 ml lapte caldut
  • 75 ml de ulei
  • Nuca pentru 2 cozonaci:
  • 400 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 4 albusuri batute spuma si
  • putina sare
  • Macul:
  • 400 g mac macinat
  • 300 g zahar
  • 250 g apa
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 50 g stafide
  • putina sare si
  • esenta de rom

Mod de preparare

Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac, punem faina in vasul in care framantam, facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu doua linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, aromele, smantana si untul. incepem sa framantam, adaugand cate putin lapte caldut, pana cand se dezlipeste aluatul de pe mana. La urma, adaugam cate putin ulei si framantam pana cand terminam uleiul. Lasam la crescut acoperit cu un prosop, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. impartim aluatul in doua parti si facem doi cozonaci umpluti cu nuca, mac, rahat, stafide, branza sau mere, dupa preferinta.
Nuca pentru 2 cozonaci – 400 g nuca macinata, 300 g zahar, coaja de la o lamaie, 4 albusuri batute spuma si putina sare. Se bat albusurile spuma cu zahar, apoi adaugam nuca, lamaia si sarea. Amestecam bine si cu aceasta crema umplem cozonacii; se aseaza in tava, se lasa sa creasca, dupa care se ung cu ou pe deasupra  si se dau la cuptor timp de o ora.
Macul - 400 g mac macinat, 300 g zahar, 250 g apa, coaja de lamaie, 3 linguri de ulei, 2 oua, 50 g stafide, putina sare si esenta de rom. Se pune la fiert apa cu  zahar, din care se face un sirop legat, adaugam macul, sarea si uleiul, dupa care lasam sa dea cateva clocote, apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit, adaugam lamaia, stafidele, ouale si esenta de rom si amestecam totul foarte bine.


Cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac se serveste dupa ce s-a racit, taiat felii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
1
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Parteneri
Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Bucataras.RO

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata

 O zama simplu de preparat, aproape ca se face singura. Principalul este sa ai ingrediente de calitate. Doar fasolea...

Zama de fasole verde cu afumatura proaspata
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise