Cozonac

Reteta culinara Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 1h:10m 
ioanas postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cozonac cu fructe confiate, reteta video"
 
Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac aveti nevoie de 1 kg faina extra, 6 oua, 250 g zahar.

ingrediente

   1 kg faina extra
   6 oua
   250 g zahar
   60 g drojdie
   o fiola de esenta de rom
   coaja de lamaie
   o lingurita de sare
   2 linguri de smantana
   100 g unt
   600 ml lapte caldut
   75 ml de uleiNuca pentru 2 cozonaci: 400 g nuca macinata
   300 g zahar
   coaja de la o lamaie
   4 albusuri batute spuma si putina sare Macul:400 g mac macinat
   300 g zahar
   250 g apa
   coaja de lamaie
   3 linguri de ulei
   2 oua
   50 g stafide
   putina sare si esenta de rom

mod de preparare

Pentru cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac, punem faina in vasul in care framantam, facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu doua linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, aromele, smantana si untul. incepem sa framantam, adaugand cate putin lapte caldut, pana cand se dezlipeste aluatul de pe mana. La urma, adaugam cate putin ulei si framantam pana cand terminam uleiul. Lasam la crescut acoperit cu un prosop, pana cand aluatul isi dubleaza volumul. impartim aluatul in doua parti si facem doi cozonaci umpluti cu nuca, mac, rahat, stafide, branza sau mere, dupa preferinta.
Nuca pentru 2 cozonaci – 400 g nuca macinata, 300 g zahar, coaja de la o lamaie, 4 albusuri batute spuma si putina sare. Se bat albusurile spuma cu zahar, apoi adaugam nuca, lamaia si sarea. Amestecam bine si cu aceasta crema umplem cozonacii; se aseaza in tava, se lasa sa creasca, dupa care se ung cu ou pe deasupra si se dau la cuptor timp de o ora.
Macul - 400 g mac macinat, 300 g zahar, 250 g apa, coaja de lamaie, 3 linguri de ulei, 2 oua, 50 g stafide, putina sare si esenta de rom. Se pune la fiert apa cu zahar, din care se face un sirop legat, adaugam macul, sarea si uleiul, dupa care lasam sa dea cateva clocote, apoi dam la racit. Dupa ce s-a racit, adaugam lamaia, stafidele, ouale si esenta de rom si amestecam totul foarte bine.


Cozonacul moldovenesc cu nuca sau mac se serveste dupa ce s-a racit, taiat felii.

Incearca si Pasca cu orez
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc cu nuca sau mac" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite