Cozonac

Reteta Cozonaci de Craciun

portii reteta 20 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 1h:50m 
gatire reteta 50m 
anca e. voicu postat de
Postat pe: 28-12-2016
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Cum faci cozonaci- reteta video"
 
Cozonaci cu nuca, ciocolata, cacao, stafide, coaja de portocala si de lamaie si rahat de trandafiri.

ingrediente

20 portii

pentru 2 cozonaci:
   50 g drojdie
   5 oua
   Faina cat cuprinde (aprox 700 g)
   200 ml lapte caldut
   1 varf de lingurita cu sare
   4 linguri zahar
   100 ml ulei (pentru framantat)
pentru umplut:
   5 linguri nuca macinata
   6 linguri zahar,
   1 lingura zahar vanilat
   2 linguri cacao
   Rahat de trandafiri sau orice aroma va place
   Coaja de portocala si de lamaie
   Putina ciocolata alba si ciocolata amaruie
   In plus: 1 galbenus si putin lapte pentru uns.
   Stafide

mod de preparare

Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Se bat ouale cu zaharul intr-un vas mare, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina, pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se framanta aluatul pana se desprinde de pe maini. Apoi, se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul). Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti. Se imparte prima coca din nou in doua si se intinde cu mainile, se presara pe unul din aluaturi o parte din amestecul de nuca si zahar pregatit mai devreme pentru umplutura, iar pe celalalt aluat puteti presara numai coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan), coaja de lamaie, stafide inmuiate in vin alb, rahatul maruntit si sa radeti putina ciocolata (eu am avut alba si amaruie). Se ruleaza cele 2 bucati de aluat, se impletesc si se pun intr-o tava de cozonac cu foaie de copt. Se procedeaza la fel si cu a doua coca. Se mai lasa cozonacii la crescut cam 15 minute. (Eu acum pornesc cuptorul ca sa se incalzeasca si mut tava cu cozonac pe aragaz ca sa stea acolo la crescut.) Apoi se ung cozonacii cu 1 galbenus de ou batut bine si putin lapte la temperatura camerei. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia. 
Incearca si Cozonac felii cu scortisoara
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci de Craciun" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.