Cozonac

Reteta Melcisori sau Cuib de viespi

portii reteta 18 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 30m 
Anca Roman postat de
Postat pe: 25-12-2017
Adaugă în cartea de bucate
Azi va aduc o reteta de melcisori , cuibi de viespi sau cum Ii se mai spune , dar cu umplutura un pic mai altfel. Am pus in ei ghimbir confiat cu nuca sau stafide cu nuca. Sincer tare mult mi-au placut cele cu ghimbir. O reteta perfecta pentru iarna.

ingrediente

18 portii

   0.5kg faina
   20 gr drojdie
   3 linguri zahar
   putina sare
   coaja razuita de la o lamaie sau portocala
   1 lingurita apa de trandafir sau esenta vanilie
   rom etc
   300 ml lapte sau apa ( e mai bun cu lapte)
Pt umplut:
   100 gr zahar
   150 gr nuca
   100 gr stafide +10 ml esenta rom
   100 gr ghimbir confiat
Extra:
   1ou
   1 lingura apa
   100 gr unt sau untura

mod de preparare

Intr-un castron mic punem drojdia , o lingura de zahar , o lingura de faina si o dizolvam intr-un pic de lapte caldut. Acoperim cu un prosopel curat si lasam la loc caldut pentru 10-15 minute.
In acest timp cernem faina si o punem intr-un castron mai mare unde vom putea sa framantam. Adaugam restul de zahar, apa de trandafir sau ce esente doriti, coaja razuita de lamaie/portocala si praful de sare. Amestecam cu mana de cateva ori dupa care in mijlocul fainii facem o mica adancitura. Turnam aici drojdia care s-a odihnit si restul de lapte si incepem sa amestecam pana obtinem un aluat moale dar care se desprinde de maini. Atentie la cantitatea de lichid , s-ar putea sa fie prea putin sau prea mult in functie de tipul fainii si de umiditatea ei.Eu am folosit faina 000 de la Dobrogea. Daca e prea moale mai adaugati putina faina , iar daca e prea uscat mai puneti putin lapte .
Framantam bine si apoi lasam la dospit pentru 30 minute la loc caldut ferit de curenti de aer si acoperit.
Pana cand dospeste aluatul pregatim umplutura.
Untul moale sau untura il frecam cu zaharul, nuca o macinam , stafidele le punem la inmuiat in rom iar ghimbirul confiat il taiem feliute subtiri.
Le punem pe toate separat.
Cand aluatul si-a dublat volumul initial ,infainam masa de lucru si taiem aluatul in doua partie egale.
Cu sucitorul intindem prima parte de aluat intr-o foaie destul de subtire (cam 0.3 mm), o ungem cu untura/unt frecat cu zahar presaram deasupra jumate din cantitatea de nuca si punem deasupra stafidele sau ghimbirul taiat .
Rulam aluatut , iar cu un cutit bine ascutit taiem din rulada bucati groase cam de 1 cm .
Asezam bucatile in tava ca si cum ar fi niste melci .
Procedam la fel si cu restul de aluat si umplem tava mare de aragaz cu melcisori.
Batem un ou cu un pic de apa rece si cu o pensula ungem melciosorii.
Incalzim cuptorul la 180 grade si dam tava la cuptor pana cand se rumenesc frumos .
Incearca si Cozonac cu branza de vaca
Daca ti-a placut reteta noastra "Melcisori sau Cuib de viespi" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Cozonac

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.