Rotocol polonez

Aluatul l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul. Adaugati untul si ames

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Rotocol polonez

Ingrediente

  • 250 gr faina
  • 1 lingurita miere sau zahar
  • 1 varf sare
  • 50 gr unt moale
  • 90 ml lapte caldut
  • 15 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
  • 1 ou mediu
  • coaja portocala/lamaie
  • Umplutura:
  • 50 gr stafide
  • 2 linguri rom
  • 125 gr mac
  • 4 linguri miere
  • coaja portocala/lamaie

Mod de preparare

Aluatul l-am facut la masina de paine dar daca il faceti la mana: puneti faina intr-un vas si amestecati-o cu sarea si zaharul. Adaugati untul si amestecati pana rezulta un aluat sfaramicios. Dizolvam drojdia in laptele caldut, facem o gropita in faina si il varsam acolo. Adaugam si oul si framantam dinspre centru spre margini pana rezulta un aluat moale si elastic. In caz ca mai e nevoie se mai adauga o lingura de faina(la mine nu a fost nevoie).

La masina de paine adaugam intai ingredientele lichide si terminam cu faina si drojdia.

Cat timp creste aluatul ne ocupam de umplutura.

Peste mac se toarna apa clocotita cat sa-l acopere si se lasa cam 15 minute, dupa care il scurgem foarte bine. In cazul in care macul e deja macinat doar il scurgem si il adaugam peste stafide, daca nu e macinat dupa ce il scurgem il mixam ca sa fie mai fin un pic.

Stafidele care trebuie sa stea in rom cam jumatatte de ora se scurg si se pun cu cele 4 linguri de miere si coaja rasa pe foc.

In momentul in care mierea s-a topit adaugam macul scurs si il lasam pe foc, invartind in el,cam 10 minute.

Pudram usor cu faina blatul de lucru si intindem o foaie nu mai groasa de 1 cm si adaugam macul care trebuie sa fie rece. Intindem uniform pe toata foaia.

Strangem bine capetele, rulam si punem intr-o tava sa creasca pentru max 1 ora.

Preincalzim cuptorul la 190 grade, ungem rotocolul cu un galbenus frecat cu o lingurita de zahar pudra si putin lapte,pudram cu mac si dam la cuptor pentru maxim 30 minute.
Pofta buna!

Reteta Rotocol polonez a fost propusa de Laura_A pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonaci gasiti aici:

Cozonac Dina, simplu si pufos,

Cozonac moldovenesc,

Cozonac cu nuca Dobre

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana
Bucataras.RO

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana

În luna aprilie a fost ziua de naștere a mezinei noastre, care și-a dorit foarte mult un tort cu căpșuni și mure....

Desert tort unicorn cu capsuni, mure si bezea elvetiana
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise