Minitort panza de paianjen

Minitortul branza de paianjen este o reteta delicioasa, ce poate fi pregatita cu succes atat pentru halloween, cat si pentru o ocazie festiva sau aniversara.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie
Minitort panza de paianjen

Ingrediente

  • Blat :
  • 75 g ciocolata cu lapte si amaruie
  • 50 g unt
  • 50 g zahar brun sau alb
  • 2 oua mari
  • 50 g nuca
  • 50 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Un praf de sare
  • 2 linguri cognac alexandrion
  • Esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de cafea
  • 1 lingurita cappuccino
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita coaja de portocale
  • Crema 1 :
  • Aproximativ ½ borcan de dulceata (eu am pus de visine)
  • un castronel de frisca (200 ml smantana dulce)
  • ½ plic intaritor de frisca
  • Crema 2:
  • 150 ml smantana dulce
  • 1/2 plic intaritor de frisca
  • Cateva linguri zdravene de crema finetii
  • Glazura :
  • ½ ciocolata alba
  • 1 lingura cognac
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • Pentru umplut si decor :
  • Capsuni
  • Kiw
  • i Banane
  • Pere coapte
  • Fructe din compot

Mod de preparare

Se freaca untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, se bat alusurile spuma cu un praf de sare si doua picaturi de otet. Se mixeaza putin galbenusurile cu esentele, coaja de portocale, cognacul si se adauga cate putin la unt amestecandu-se continuu. Eu am oprit separat cateva linguri de compozitie alba fara cacao. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt. Se adauga la faina ingredientele uscate (cappuccino, cafeaua, cacaoa, nucile putin prajite in cuptor si apoi maruntite).

Se topeste ciocolata la bain marie sau la microunde si se toarna putin racita peste compozitia de unt. Se mixeaza bine untul si se toarna in ploaie cate doua linguri de faina, doua linguri de albus si se amesteca usor de jos in sus. Continuam cu faina si albusul pana la terminarea ingredientelor. Se tapeteaza o forma de tort detasabila sau un vas mai mic. Se varsa continutul si se da la cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute in functie de cuptor. Eu am pus desupra compozitia oprita si am trasat niste linii. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata este gata blatul. Se taie in doua cand s-a racit complet si se insiropeaza cu putina zeama din compot.

Cremele : Se bate frisca rece cateva minute (fara a adauga zahar) apoi se adauga praful de intaritor si se mai bate ceva timp pana se intareste. Se imparte frisca pentru cele doua creme. Pentru prima crema se adauga cate putin din dulceata si se gusta pentru a nu o indulci foarte tare. Se pun si cateva fructe scurse din compot si se pune la rece. La cealalta parte de frisca se adauga finetti care a fost tinuta la temperatura camerei si mixata bine. Fructele se spala, se curata si se taie felii subtiri. Am asezat deasupra fructe, peste, ce-a de-a doua crema si iar fructe. Am uns cel de-al doilea blat cu crema de finetti si l-am asezat deasupra.

Glazura : Am asezat al doilea blat insiropat si am topit ciocolatta amaruie rupta bucati impreuna cu frisca si cognacul pe foc foarte mic. Se mesteca tot timpul pana se omogenizeaza. A nu se lasa sa fiarba. Pentru o reusita a desenului trebuie folosita doar ciocolata de buna calitate (milka, kandia 50 sau 70 %, eu am avut nemteasca dar kandia ii da o stralucire aparte). Tortul care a stat putin la rece se aseaza pe un grilaj si se varsa ciocolata neagra calduta si nu fierbinte exact in centru. Se lasa sa se prelinga ciocolata si nu folosim nimic pentru a nivela astfel incat va ramane un strat uniform fara denivelari.

Intre timp topim ciocolata alba la bain marie si cat e inca calda ciocolata neagra pe blat incepem sa facem panza de paianjen. Punem ciocolata alba intr-un cornet, strangem bine sa iasa aerul si incepem din mijloc sa facem un cerc continuu de jur imprejur ca in figura 1.

Figura 2. In data ce am terminat trasam cu lama opusa unui cutit 4 linii incepand din centru spre exterior ca in imaginea doi. Se sterge cutitul cu o carpa uscata dupa fiecare linie trasata.

Figura 3. Impartin fiecare bucata in cate doua trasand o linie tot din interior in exterior (cele rosii)

Figura 4. De data aceasta vom trasa din exterior in interior impartind din nou pe fiecare in cate doua si vom obtine astfel 16.


Tortul panza de paianjen se orneaza dupa preferinta. Am spalat bine capsunile cu tot cu coaja si le-am lasat la scurs. Eu am pus capsuni, si fruza de menta. Le-am taiat felii pana la codita dar nu de tot si le-am desfacut ca un evantai. Este un tort racoritor si foarte gustos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Toba de porc
Bucataras.RO

Toba de porc

Pentru toti iubitorii de mezeluri de casa: va invit sa salivati :D

Toba de porc
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola