Mancaruri cu carne

VIDEOReteta Chiftele in aluat cu bere

portii reteta 10 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 2h 
gatire reteta 45m 
admin postat de
Postat pe: 14-10-2016
Adaugă în cartea de bucate
Oare cine face face cele mai bune chiftele? un barbat sau o femeie? Alex Cirtu are pentru azi o reteta de chiftele in aluat cu bere

ingrediente

10 portii

INGREDINETE chiftele:
   Carne tocata de vita – 800 g
   Ceapa – 2 buc
   Marar – 1 legatura
   Usturoi – 4 catei
   Pesmet – 4 linguri
   Lapte – 75 ml
   Cimbru uscat – 1 lingura
   Boia – 1 lingurita
   Seminte de susan – 1 lingura
   Oua – 1 buc
   Galbenus de ou – 2 buc
   Mozzarella – 150 g
   Unt – 20 g
   Ulei pentru prajit – cca 2-3 linguri
   Sare, piper – dupa gust
INGREDIENTE aluat:
   Faina – 500 gr
   Drojdie proaspata – 25 gr
   Apa calduta – 50 ml
   Zahar – 1/2 lingurita
   Sare – 1/2 lingurita
   Ulei – 50 ml
   Bere blonda – 250 ml
Incepe cu aluatul: framanta drojdia proaspata cu zaharul si dizolv-o in apa calduta. Pune si o lingura de faina si amesteca bine. Trebuie lasata cam 10 min la cald, pana se umfla frumos. Asta inseamna ca drojdia se activeaza.
  • Intre timp amesteca faina cu sarea. Atentie, sarea nu se pune niciodata direct peste drojdie pentru ca nu va mai creste aluatul. Sarea omoara microorganismele active din drojdie. Cand s-a activat drojdia, toarn-o peste faiana amestecata cu sarea. Pune treptat si berea si uleiul si framanta. Scoate apoi aluatul pe blat si framanta circa 6-8 minute. Vei simti la mana cand aluatul este bine framantat, pentru ca nu va mai fi atat de dur si nu va mai opune atat de multa rezistenta. Lasa-l 30-40 de minute sa creasca si e perfect.
  • Acum chiftelele - carnea tocata trebuie asezonata cu sare, piper, boia si cimbru uscat. Proportia ideala la pentru chiftele este 70 % carne si 30% grasime.
  • Pune si mararul tocat marunt, apoi ceapa, cubulete mici-mici. Daca nu iti place sa simtiti ceapa deloc, o poti da pe razatoare. Pune si usturoiul tocat si oul.
  • Separat pregateste si pesmetul cu laptele, pana obtii o compozitie de consistenta unui aluat mai moale. Pune peste carne si amesteca totul.
  • Taie mozzarella in 20 de bucatele, umezeste-ti un pic mainile si formeaza chiftelele si pune in fiecare un cubulet de mozzarella. Prajestele-le apoi un pic in tigaie, cat sa fie aurii si scoate-le pe prosoape de hartie ca sa absoarba uleiul in exces. Chiftelele trebuie doar perpelite, nu prajite de tot si lasate sa se raceasca.
  • Imparte apoi aluatul in 20 de bucati si intinde fiecare bucata astfel incat sa poti inveli in ea o chiftea.
  • Pune untul la topit si apoi unge cu el o tava de cuptor. Asaza chiftelele in tava, relativ apropiate dar lasa-le un pic de loc sa mai creasca. Acopera-le cu un prosop si mai lasa-le 15 minute sa creasca.
  • Dupa ce au crescut, unge-le un pic cu cele 2 galbenusuri amestecat cu un pic de lapte si presara peste semintele de susan.
  • Baga-le la cuptor la 180 de grade intre 25 si 40 de minute, pana sunt aramii deasupra. Lasati-le apoi sa se raceasca un pic si sunt gata.
  • Pofta buna. 

    " />

    mod de preparare

    1. Incepe cu aluatul: framanta drojdia proaspata cu zaharul si dizolv-o in apa calduta. Pune si o lingura de faina si amesteca bine. Trebuie lasata cam 10 min la cald, pana se umfla frumos. Asta inseamna ca drojdia se activeaza.
    2. Intre timp amesteca faina cu sarea. Atentie, sarea nu se pune niciodata direct peste drojdie pentru ca nu va mai creste aluatul. Sarea omoara microorganismele active din drojdie. Cand s-a activat drojdia, toarn-o peste faiana amestecata cu sarea. Pune treptat si berea si uleiul si framanta. Scoate apoi aluatul pe blat si framanta circa 6-8 minute. Vei simti la mana cand aluatul este bine framantat, pentru ca nu va mai fi atat de dur si nu va mai opune atat de multa rezistenta. Lasa-l 30-40 de minute sa creasca si e perfect.
    3. Acum chiftelele - carnea tocata trebuie asezonata cu sare, piper, boia si cimbru uscat. Proportia ideala la pentru chiftele este 70 % carne si 30% grasime.
    4. Pune si mararul tocat marunt, apoi ceapa, cubulete mici-mici. Daca nu iti place sa simtiti ceapa deloc, o poti da pe razatoare. Pune si usturoiul tocat si oul.
    5. Separat pregateste si pesmetul cu laptele, pana obtii o compozitie de consistenta unui aluat mai moale. Pune peste carne si amesteca totul.
    6. Taie mozzarella in 20 de bucatele, umezeste-ti un pic mainile si formeaza chiftelele si pune in fiecare un cubulet de mozzarella. Prajestele-le apoi un pic in tigaie, cat sa fie aurii si scoate-le pe prosoape de hartie ca sa absoarba uleiul in exces. Chiftelele trebuie doar perpelite, nu prajite de tot si lasate sa se raceasca.
    7. Imparte apoi aluatul in 20 de bucati si intinde fiecare bucata astfel incat sa poti inveli in ea o chiftea.
    8. Pune untul la topit si apoi unge cu el o tava de cuptor. Asaza chiftelele in tava, relativ apropiate dar lasa-le un pic de loc sa mai creasca. Acopera-le cu un prosop si mai lasa-le 15 minute sa creasca.
    9. Dupa ce au crescut, unge-le un pic cu cele 2 galbenusuri amestecat cu un pic de lapte si presara peste semintele de susan.
    10. Baga-le la cuptor la 180 de grade intre 25 si 40 de minute, pana sunt aramii deasupra. Lasati-le apoi sa se raceasca un pic si sunt gata.

    Pofta buna. 

    Incearca si Crochete din creier cu sos tartar
    Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftele in aluat cu bere" nu uita sa ii faci un review.
    Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu carne

    Recomandari pentru tine si casa ta

    TRANSPORT GRATUIT
    pentru comenzi mai mari de 100 de lei
    PLATA IN RATE FARA DOBANDA
    pana la 12 rate
    Alte retete cu:
    chiftele
    Comentarii
    0 comentarii
    Autentificați-vă pentru a posta comentarii
    newsletter

    Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

    Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.