Ciolan afumat cu fasole

Ciolanul porcului taiat in iarna s-a afumat, asa ca pregatirea retetei de ciolan cu fasole este obligatorie. O zama groasa cu rantas, asa cum stiu de la bunica, cu mireasma delicata de afumat si carne frageda, ce se topeste in gura.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Ciolan afumat cu fasole

Ingrediente

  • 1 bucata ciolan afumat
  • 400g fasole boabe
  • 5 morcovi
  • 3 radacini patrunjel
  • 1 telina
  • 1 ceapa mare
  • putin ulei
  • 1 lingura faina
  • boia
  • 100g smantana

Mod de preparare

Aceasta reteta de ciolan afumat cu fasole este dupa reteta pe care o stiu de la bunica, are tot ce-i "nesanatos" in ea conform studiilor britanice, rantas, smantana, dar e cea mai buna, si daca urmezi indemnul grecilor "gusta din toate, dar cu masura" nu vei pati nimic rau.

In primul rand lasam ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala (incapatoare) in care urmeaza sa se intample minunea. Ciolanul de casa este foarte sarat, n-are nicio legatura cu cel din comert.

Fasole se spala si se curata de boabele "stricate" = cu pete. Se poate pune la inmuiat sau nu, oricum va trebui sa fiarba impreuna cu ciolanul, pana se desprinde carnea de pe os, asa ca eu n-o pun niciodata. In plus va capata aroma minunata de fum.

Curatam telina, patrunjelul si morcovii si ii punem in oala, impreuna cu fasolea. Turnam apa cat sa acopere bine, pe parcurs cu siguranta va mai trebui completat.

Lasam oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care dam la foc mediu. Cam 2 ore. Se poate si 3.

Gustam dupa 2 ore cateva boabe de fasole, daca sunt deja cat de cat moi, trecem la pasul urmator, daca nu mai lasam.

Tocam ceapa cuburi mici si o calim in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Adaugam lingura de faina, luam de pe foc, amestecam smantana si adaugam putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care turnam tot amestecul in oala mare.

Mai lasam pe foc 20 de minute dupa care oprim focul si lasam ciolanul nostru sa se odihneasca.

Optional puteti adauga si alte legume in ciolan, dupa placul si preferinta fiecaruia, mie mi se pare ca ar fi in plus, ciolanul e vedeta aici :).


Servim ciolanul afumat cu fasole cald, cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita inmuiata :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Dovlecei umpluti cu de toate
Bucataras.RO

Dovlecei umpluti cu de toate

O rețetă așa de reciclare cu ce mai avem prin frigider. Astfel de rețete fac mereu parte din colecția retete de suflet...

Dovlecei umpluti cu de toate
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise