File de vita infasurat in prosciutto, hribi si plante aromatice

Preincalziti cuptorul si incingeti o tava pentru copt de marimea adecvata la 230°C (treapta 8 la cel pe gaz). Asigurati-va ca nu au ramas spatii g

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 12-18 felii de prosciutto sau sunca de Parma
  • 3 catei de usturoi
  • decojiti
  • 1 mana buna de hribi uscati
  • inmuiati in circa 285 ml de apa clocotita
  • 3 bucati bune de unt
  • sucul de la 1 lamaie
  • sare de mare si piper negru proaspat macinat
  • 900 g file de vita (preferabil muschiul intreg
  • decupat din partea de mijloc a spinarii)
  • 1 mana buna de rozmarin si cimbru proaspat
  • cu frunzele tocate
  • 2 pahare de vin rosu

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul si incingeti o tava pentru copt de marimea adecvata la 230°C (treapta 8 la cel pe gaz). Asigurati-va ca nu au ramas spatii goale intre feliile de prosciutto intinse pe hartia cerata. Tocati 1 catel de usturoi si caliti-l impreuna cu hribii, timp de 1 minut, intr-o bucata de unt. Apoi adaugati jumatate din apa in care ati inmuiat ciupercile (asigurati-va ca nu contine urme de nisip). Fierbeti la foc mic circa 5 minute, inainte de a stoarce deasupra o lamaie, de a adauga celelalte 2 bucati de unt si de a condimenta. Asezati ciupercile deasupra a jumatate din cantitatea de prosciutto. Condimentati fileul de vita si dati-l prin verdeturile tocate. Intindeti-l peste ciuperci, apoi rulati toate straturile suprapuse, incet-incet. Odata ce carneaeste integral rulata, indepartati hartia aflata dedesubt si trageti de capetele feliilor de prosciutto, pentru a-i da fermitate ruloului. Tineti totul strans, legand cu 4 bucati de sfoara. Bucatarii au o anumita tehnica de a lega muschiul, dar puteti sa-l prindeti oricum, atata vreme cat legaturile mentin ingredientele la un loc.

Puneti fileul in tava incinsa, impreuna cu ceilalti 2 catei de usturoi, si gatiti-l 25-30 de minute (in sange), 40 de minute (mediu patruns), 50 de minute (bine facut) sau 60 de minute (carbonizat). Atunci cand s-a scurs jumatate din timpul de coacere, turnati si vinul in tava pentru copt. Dupa ce carnea s-a facut, scoateti-o pe o farfurie si lasati-o la racit timp de 5 minute. Daca din ea s-a scurs zeama, turnati zeama inapoi in tava. Fierbeti sosul ramas in tava pe aragaz, la foc mic, incluzand si resturile de pe margine. Luati de pe foc si serviti compozitia obtinuta ca pe un sos lichid de vin rosu.

Taiati rulada de carne in bucati cat de groase sau subtiri doriti si serviti-o alaturi de ceva cartofi sau de niste zarzavaturi minunate. Mie imi place sa pastrez o parte din hribii gatiti pentru a-i consuma alaturi de verdeturi.

Alte retete recomandate:

Orez cu ciuperci

Tocanita de vita cu cartofi

Pulpe de pui la cuptor

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea
Bucataras.RO

Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea

Daca va spun ca sunt minunate aceste briose, ma credeti? Poate este greu sa va dati seama din poze ca este asa cum zic eu,...

Desert briose cu coacaze, ciocolata si bezea
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise