Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Acest procedeu e originar din Franta si se foloseste pentru a gratina pesmet, branza sau ou. Un astfel de fel de mancare este pregatit la cuptor sau un gril cu flacara deasupra. Bineinteles ca trebuie folosite doar vase termorezistente cum ar fi cele din yena, teracota sau ceva metal.

Si originea acestui cuvant vine din limba franceza. Gratin vine de la verbul "gratter" care inseamna a rezui, a sterge, iar gratiné se refera la crusta. Gratin se face de obicei din cartofi (de aceea noi le spunem cartofi frantuzesti), conopida, paste dar se folosesc si alt fel de legume sau chiar peste.

Cartofi gratinati Este unul dintre cele mai populare preparate gratinate. Se mai numesc la noi cartofi frantuzesti, dar exista un sortiment devanit celebru sub denumirea gratin dauphinois. Denumirea gratin dauphinois se refera de fapt la originea acestui preparat Dauphiné, o regiune din sud estul Frantei. Pentru a pregati acest preparat trebuie folositi cartofi feliati foarte, foarte subtire. Acestia se aseaza in straturi, intr-un vas uns cu unt cu usturoi si se pune deasupra smantana dulce care uneori se amesteca cu ou. O alta variatie celebra a gratinului de cartofi este Gratin savoyard. La aceasta reteta se foloseste si branza Beaufort, unt si bulion.

Gratin cu legume sau peste
Sole au gratin este o reteta cu peste crud sau scoici. Deseori se acopera cu ciuperci si sos de branza

Gratin Languedocien se face cu vinete si rosii si se acopera cu pesmet sau ulei. In Italia acest preparat poarta denumirea de melanzane alla parmigiana. La gratinurile cu legume se folosesc cel mai des conopida, spanac si dovlecei. Un fel de gratin de cartofi este traditional bucatariei suedeze. Aici se numeste Janssons frestelse, adica tentatia lui Jansson si este similar unui preparat francez ce are ca principale ingrediente cartofii si andivele.

Sosul cel mai des folosit la gratin este sosul bechamel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
1
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
4
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola