Roscove

(0)
admin

postat de

  







În cele mai vechi timpuri, semintele

de roscova s-au folosit ca unitate de masura, la aceeasi masa de

aur, una de seminte = 1 carate (boaba de roscova = spasm.

Keration). Numele "karat” este utilizat in prezent pentru a

denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase (semintele de

roscova, indiferent de dimensiune si conditiile de stocare, au

intotdeauna aceeasi masa de 0.18 grame).
Astazi, roscovele

sunt crescute pe cele mai calde tarmuri ale Mediteranei. Pe insula

Solta din Croatia exista o localitate numita "Rogac" adica

"roscov", unde acest copac se cultiva in mod traditional.

Roscovul este cultivat deasemenea in India, Argentina si

Brazilia.

Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au

aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai

verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova.

Dupa recoltare, incepe sa se schimbe culoarea pastailor, care in

final, devine maro.



       






Continut: pastaia contine 30

- 70% (uneori 40-50%) zahar, care consta in zaharoza (pana la

26% din celuloza), fructoza (13%), xylose, maltoza si glucoza,

etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon,

acizi etc. Semintele contin proteine, grasime (in cea mai mare

parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special

toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.

Efectele

benefice: taninii continuti de ...
roscova inhiba enzimele

digestive; inactiveaza bacteriile coli si sustin in acelasi timp

dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În

general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor

intestinale, de aceea, este utilizata pentru a usura greata si

diareea. De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine

si minerale (in special de calciu), precum si unele

oligoelemente.

Utilizare: oamenii mananca fructe de

roscova de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori

intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau

ceai. Astazi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata

ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roscov este folosit

ca mirodenie in productia unei game largi de alimente (bauturi

alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, inghetata, dulciuri,

produse de panificatie, budinci, produse din carne, condiment de

amestecuri, fructe de produse, si altele). Extractul de roscova

este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca si agent de

ingrosare si stabilizator utilizat in diverse produse

alimentare.

Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma

prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop.  





Multumim

lui lauralaurentiu

pentru

informatiile utile si pentru Prajitura

cu roscove

pe

care ne-a dat-o si pe care o gasiti aici



  

Comentarii

0 comentarii

Autentificați-vă pentru a posta comentarii

newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite

×