ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de
ALUATUL:
1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.
Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.
2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.
Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.
3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.
4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.
5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.
6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit
7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.
8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.
9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.
10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.
11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.
12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!
Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro
Alte retete de cozonaci gasiti aici:
Cozonac Dina, simplu si pufos,
Cozonac moldovenesc,
Cozonac cu nuca Dobre
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii