Cozonac bucovinean

Cozonacul bucovinean este o reteta de cozonac perfect. Mare si pufos, cozonacul poate fi facut cu orice umplutura, si nu poate lipsi de la o sarbatoare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac bucovinean

Ingrediente

  • 1 kg faina 000
  • 11 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 300 gr zahar
  • 1 pachet unt 80% grasime
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 300-400 ml lapte
  • 2 cuburi drojdie proaspata(50 gr)
  • coaja de la o lamaie si o portocala
  • 50 ml rom(sau o fiola) si o fiola esenta vanilie
  • 1 lingurita plina de sare
  • 1 lingurita otet
  • umplutura:
  • 500 gr nuca
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri cacao
  • 6-7 albusuri batute spuma tare
  • 1 fiola esenta rom

Mod de preparare

In afara laptelui, toate ingredientele trebuie scoase cu o seara inainte la temperatura camerei, inclusiv drojdia. Zaharul se amesteca cu coaja de lamaie, portocala, esentele, sarea, otetul, galbenusurile si albusurilor, se acopera cu folie alimentara si se lasa la temperatura camerei. Astfel se va intensifica culoarea galbenusurilor si se vor infuza aromele.

Se oparesc 2-3 linguri de faina cu jumatate de cana de lapte clocotit,se amesteca energic sa nu ramana cocoloase, se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Drojdia se lichefiaza cu 2 lingurite de zahar si apoi se amesteca cu faina oparita si se lasa sa creasca 15 minute. E important sa nu depasiti timpul, altfel drojdia va pierde din puteri.

Se cerne faina intr-un vas incapator, se adauga galbenusurile cu zahar, 3/4 din lapte(nu puneti tot laptele odata) si topiti separat untul cu uleiul. Omogenizati bine si incepeti sa framantati prin impaturire, adaugand din cand in cand unt topit. Cel mai important factor pentru reusita unui aluat e consistenta lui, fie ca faceti gogosi sau cozonac. El trebuie sa fie moale, usor lipicios pentru ca dupa adaugarea grasimilor sa devina compact, cu un aspect uniform si omogen si elastic: daca apasati cu degetul, aluatul trebuie sa revina repede la forma initiala. una peste alta, nu sunt necesare mai mult de 30 de minute de framantat, iar daca aveti masina de paine sau robot, si mai bine.

Se pune intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara sau un stergar curat, ferit de variatii mari de temperatura. Fiind un aluat greu, incarcat, ii va lua trei ore sa creasca bine, nu va grabiti, iar daca nu e foarte cald in bucatarie poate si mai bine de atat.

Intre timp pregatiti umplutura, amestecand nuca macinata foarte fin cu zaharul, albusurile spuma tare si esenta de rom. Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in doua parti( pentru 2 cozonaci) si apoi inca in doua daca vreti sa ii faceti impletiti. Se ung cu multa umplutura pana aproape de margini, se ruleaza, se impletesc si apoi se pun in tavi la crescut inca 45 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu albenus, se presara cu mac si zahar tos si se adauga jumatati de nuci pentru a-i orna.

Se coc aproximativ 50 de minute, chiar o ora, in functie de cuptor, eu ii incerc cu un betisor pentru frigarui pe care in infing exact in milocul cozonacului. El trebuie sa iasa curat, deloc umed. Daca nu va plac pudrati cu zahar, cand ii scoateti din cuptor, treceti un cub de unt peste coaja ca sa la "faceti fata".


Pofta buna! Reteta Cozonac bucovinean a fost propusa de mireloasa pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
Dulceata de caise

Dulceata de caise

Am avut cateva caise pe acasa care stateau sa se strice . In urma cu vreo luna si jumatate am comandat Green Sugar gelifiant...

Dulceata de caise
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Cele mai apreciate rețete
Varza murata cu coasta afumata
1
Mancaruri cu varza

Varza murata cu coasta afumata

Usor de facut si fooarte buna!

Varza murata cu coasta afumata
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Chifle negre cu seminte si pasta de masline
Bucataras.RO

Chifle negre cu seminte si pasta de masline

Chifle negre cu seminte si pasta de masline
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
ReteteCulinare.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros