Smorgastarta (Tort aperitiv)

Smorgastarta (Tort aperitiv) este o reteta culinara deosebita, perfecta pentru a fi servita la diferite ocazii festive sau petreceri. Cu mai multe tipuri de crema de branza si blat de aluat de paine, n-are cum sa nu fie altfel decat delicioasa!

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru blaturile de paine:
  • 800 gr faina
  • 440 gr apa
  • 14 linguri ulei
  • 14 gr zahar
  • 14 gr sare
  • 14 gr drojdie uscata
  •  
  • pentru crema de branza cu verdeturi:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • marar
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • piper alb
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu ardei:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 ardei gras rosu
  • boia de ardei
  • sare
  •  
  • pentru crema de branza cu somon afumat:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 150 gr somon afumat
  • 1 lingura icre rosii
  • sare de mare
  • piper alb
  • zeama de la o limeta
  •  
  • pentru crema de marar:
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr unt
  • 50 gr smantana
  • 1 legatura marar
  • sare de mare
  • piper alb
  • coaja rasa de la o limeta
  • pentru decorul tortului cu somon afumat si marar:
  • 100 gr crema de branza
  • 8 felii branza topita
  • 2-3 linguri icre rosii
  • 2-3 fasii somon afumat
  • felii de lamaie
  • crengute de marar
  •  
  • pentru decorul tortului cu verdeturi si ardei:
  • 100 gr crema de branza
  • 300 gr mezeluri
  • 100 gr masline verzi umplute
  • patrunjel
  • ceapa verde
  • morcov

Mod de preparare

Preparare blaturi din paine:

Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu drojdia.Se adauga apa calduta,uleiul, sarea si zaharul si se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza si devine un aluat compact.
Se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru,rasturnam aluatul si-i framantam usor.Punem apoi in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Cand e crescut presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si-i framantam usor. Impartim in doua.
Punem aluatul in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si-l mai lasam sa creasca 20-30 minute.
Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.
Lasam sa se raceasca taiem capacul de deasupra si il indepartam apoi taiem fiecare painica in trei blaturi egale. La final vom obtine sase blaturi.
Cat stau painicile la cuptor pregatim cremele pentru umplut.

Preparare crema de branza cu verdeturi:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Tocam marunt verdeturile si le adaugam peste crema de branza.
Asezonam cu sare si piper alb, omogenizam apoi lasam deoparte. Atentie nu se pastreaza la frigider ci la temperatura camerei.

Preparare crema de branza cu ardei:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.Tocam marunt ardeiul si adaugam.
Asezonam cu sare si boia de ardei. Puteti folosi dulce sau iute, dupa preferinte.Omogenizam.

Preparare crema de branza cu marar:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam mararul tocat marunt.
Punem si coaja rasa de la o limeta apoi omogenizam compozitia.

Preparare crema de branza cu somon:

Frecam crema de branza cu untul la temperatura camerei apoi adaugam smantana.
Adaugam somonul afumat taiat fasii.
Mixam cu ajutorul blenderului vertical ca sa facem pasta somonul apoi adaugam zeama de la o limeta si o lingura de icre rosii.

Incepem asamblarea torturilor:

Punem pe un platou primul blat si punem in jurul lui inelul reglabil pentru tort.
Punem peste el crema de branza cu marar si nivelam.
Asezam urmatorul blat si apoi crema de branza cu somon afumat. Nivelam.
Punem deasupra ultimul blat si dam la frigider peste noapte.
La fel procedam si pentru tortul cu verdeturi si ardei.
Dupa ce au stat la frigider si s-au intarit cremele indepartam cu grija inelele din jurul torturilor. Imbracam ambele torturi cu un strat subtire de crema de branza
Tortul cu crema de branza si somon il imbracam cu feliile de branza topita. Decoram cu trandafirasi din somon si crengute de marar. Facem o bordura deasupra din icre rosii .
La baza decoram cu feliute de lamaie.
Tortul cu crema de verdeturi il decoram cu mezelurile cu care facem o bordura la baza.Apoi un rand de masline feliate si deasupra un rand din frunze de patrunjel.
Deasupra facem trandafiri din mezeluri si morcovi , garnisim cu patrunjel si presaram frunzulite de ceapa tocata.


Tortul aperitiv il servim felii, ca si un tort dulce :).

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert prajitura cu foi fragede cu cacao si umplutura de mere

Pentru că ne plac mult deserturile cu mere și având foarte multe mere de la țară, de data aceasta am ales să...

Desert prajitura cu foi fragede cu cacao si umplutura de mere
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii