Tort aperitiv mozaic

Tortul aperitiv mozaic este un aperitiv deosebit pe care-l puteti pregati cu succes la orice ocazie de sarbatoare. Este un aperitiv cu gusturi fine, diferit de aperitivele clasice cu care suntem obisnuiti.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Este nevoie in primul rand de doua paini feliate : una alba si una neagra. Eu am folosit French Toast.
  • Pentru salata de pui:
  • • 1 / 2 cup crema de branza la temperatura camerei
  • • 1 / 2 cup maioneza
  • • 1 / 4 cup ceapa verde tocata
  • • 1 lingura de suc de lămâie
  • • 1 lingura seminte de mac
  • • 2 1 / 2 cup piept de pui fin tocat
  • • 1 / 3 cup nuca pisata
  • uşor prăjita
  • • sare şi piper
  • Din pacate nu am mai reusit sa le cantaresc ingredientele
  • am folosit setul de cup-uri achizitionate de ceva vreme!
  •  
  • Pentru salata de oua:
  • • 8 oua mari fierte foarte tari
  • cojite
  • • 2 / 3 cup maioneza
  • • 1 / 3 cup de masline verzi tocate fin
  • • 3 linguri ceapa rosie tocata fin
  • • sare şi piper
  •  
  • Pentru pesto de branza:
  • • 1 cup frunze de busuioc (aici am avut o punga de frunze care cantarea 30 gr)
  • • 2 / 3 cup frunze de pătrunjel
  • • 2 catei de usturoi
  • tocat fin
  • • 3 linguri de ulei de măsline
  • • 450 gr crema de branza la temperatura camerei
  • • 2 - 3 linguri de smântână
  •  
  •  

Mod de preparare

Reteta in sine este usor de preparat, cu exceptia unor combinatii de ingrediente destul de inedite pentru noi care consumam in mare doar clasicele retete romanesti mostenite din batrani! Dar am zis ca e momentul sa mai incercam si noutati ca n-o fi foc!

Pentru salata de pui:

Crema de branza se omogenizeaza cu maioneza. Se adauga nuca pisata (a mea a fost mai mult macinata), macul, ceapa verde si sucul de lamaie. La sfarsit se pune si pieptul de pui tocat fin, se amesteca in compozitie si se potriveste de gust cu sare, piper si chiar zeama de lamaie daca mai este nevoie (la mine a fost nevoie cam de inca o lingura de zeama de lamaie). Salata trebuie sa aiba o consistenta mai groasa!


Salata de oua:

Ouale se dau pe razatoarea cu gauri mari si se amesteca cu maioneza. Se adauga cepa rosie, maslinele, sare, piper, apoi se regleaza gustul cu sare si piper. Consistenta la fel ca la salata de pui, mai groasa.

 

Pesto de branza:

Frunzele de busuioc, patrunjelul si uleiul se fac pasta in robot sau cu blenderul. Se adauga apoi branza, usturoiul si smantana si se paseaza in continuare pana la o consistenta relativ moale.

Salatele nu se pun la frigider, se lasa la tempertura camerei pana la montarea tortului!

Se incepe montarea! Intr-o forma de tort cu peretii de tasabili se intinde folie alimentara si se imbraca peretii si fundul formei cu paine alba si neagra realizand un model ceva de genul incercarii mele (sau cu mai mult talent).

Am taiat toate marginile painii (coaja), pentru pereti am taiat feliile pe jumatate si le-am pus alternand culorile, pentru fundul formei am taiat feliile in cate trei triunghiuri si am incercat tot o alternare mai mult sau mai putin reusita!
Peste feliile de paine se pune toata salata de pui, pe care o presam bine, apoi continuam cu inca un strat de paine. Urmeaza toata salata de oua si alt strat de paine. Peste stratul de paine continuam cu pestoul de branza din care mai oprim cateva linguri pentru ornare. Inchidem tortul cu paine, imbracam cu folie alimentara si dam la frigider cateva ore.

Dupa vreo 3-4 ore, rasturnam tortul pe un platou cu stratul de jos sa vina in sus si ornam dupa pricepere si imaginatie cu pestoul de branza oprit!

Reteta de Tort aperitiv mozaic a fost propusa de claudia-andi pe forum culinar.


Serviti tortul aperitiv mozaic de la rece. Este perfect pentru mesele de sarbatoare.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii