Smorgastarta

Smorgastarta sau tort de sandviciuri este o specialitate suedeza foarte indragita. Este un aperitiv deosebit, potrivit pentru mesele de sarbatoare.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 paini toast feliate albe
  • 1 paine toast neagra
  • 1 cub supa pui + apa
  • 2 cutii de crema de branza cu gust de smantana
  • 1 cutie de smantana
  • 1 ardei rosu
  • 3 oua fierte tari
  • 150-200g somon afumat
  • 5 linguri de maioneza
  • 2-3 lingurite de mustar
  • sare si piper
  • Pentru ornat:
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 2-3 ridichi
  • arpagic verde
  • 4 rosii cherry
  • 1 morcov

Mod de preparare

Smörgåstårta sau tort de sandviciuri este o specialitate suedeza foarte indragita. Se fac de fapt multe sandviciuri care se suprapun si se orneaza apoi ca si un tort.

Ouale se fierb tare, se decojesc si se lasa sa se raceasca. Cubul de supa de pui se fierbe in 500 ml de apa si se lasa supa la racit. Ardeiul rosu, somonul afumat si ouale fierte racite se toaca marunt.
Crema de branza se imparte in 4. Smantana se imparte egal in cele 4 creme. Se taie coaja de la feliile de paine si se aseaza una langa alta pe tava de servire. Se ung cu supa de pui.

Pentru prima umplutura se adauga intr-una din creme ardeiul rosu tocat marunt, sare si piper. Se ung feliile cu acest amestec si se acopera cu un nou strat de felii de paine, dupa preferinta - albe sau negre.
Pentru a doua umplutura amestecam crema de branza si smantana cu 2-3 linguri de maioneza, 2 lingurite de mustar, sare si piper si ouale fierte. Intindem si aceasta compozitie pe al doilea strat de sandvisuri - dupa ce le-am uns si pe acestea in prealabil cu supa.


Punem al treilea strat de felii de paine, le umezim cu supa de pui si adaugam a 3-a crema: branza si smantana amestecate cu somonul afumat taiat marunt si eventual cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
Punem ultimul strat de paine si il ungem cu supa. Apoi impachetam toata tava cu folie alimentara si punem tortul la frigider peste noapte cu un fund de lemn deasupra. Ultima crema de branza o pastram pentru a o folosi la ornat a doua zi.

A doua zi ornam tortul. La ultima crema adaugam maioneza, mustar, sare si piper. Spalam rosiile cherry si le taiem pe jumatate, curatam morcovul si taiem fasii, spalam si tocam patrunjelul, spalam arpagicul. Tortul se unge deasupra si pe margini cu crema a 4-a. Pe marginile tortului imprastiem patrunjelul tocat. Deasupra ornam dupa gust si pricepere.

Pentru soriceii din ridichi - se spala ridichile, se lasa codita, cat si putin din tulpina verde. Se pune ridichea culcata si se taie baza pentru a avea stabilitate. Baza taiata se taie in doua si se fixeaza in 2 crestaturi in ridiche pe post de urechi. Cu un cutit facem si doua gaurele pentru ochi in care punem doua boabe de piper - si astfel soriceii sunt gata.


Tortul Smorgastarta se serveste rece. Se taie felii ca un tort desert.
L-as servi pe Platou servire marca Nuova R2S Italia, 30 x 22 cm dimensiuni, din portelan cu blat din lemn de la Kitchen Shop.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Desert poale-n brau

Prima data cand le-am facut, mega bune, am facut dupa reteta Jamilei Reteta romaneasca

Desert poale-n brau
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca