Dulceata de gutui cu nuci

Parfumul toamnei sau... dulceata de gutui! Este una din dulceturilemele preferate! Va imaginati?Iarna...o felie de paine prajita unsa cu unt... un ceai fierbinte si... cateva lingurite de dulceata de gutui!

Portii
14
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 9 cani cu cubulete de Gutuie
  • 2 cani apa(folosim o cana de 250 ml)
  • 1,250 g zahar
  • 4 pliculete zahar vanilat
  • zeama de la o lamaie si jumatate
  • 350 g nuci prajite
  • #am folosit lamai micute

Mod de preparare

Curatam gutuile de puf,le spalam,le taiem in jumatate si indepartam partea lemnoasa.Taiem cubulete gutuile si le stropim cu zeama de la o lamaie . Facem siropul: fierbem apa cu zaharul pana cand obtinem un sirop legat. Cum ne dam seama daca siropul este legat?

Intr-un pahar cu apa rece turnam cateva picaturi de sirop.Daca se formeaza bobite mici pana cand acesta ajunge la fundul paharului inseamna ca este legat.Daca se dizolva in apa atunci mai lasam la fiert. Cand siropul este bine legat adaugam cubuletele de gutuie si lasam la fiert,la foc potrivit,circa 50 de minute.(pana cand dulceata isi schimba culoarea capatrand o culoare frumoasa rosiatica). Avem grija ca din cand in cand sa amestecam in dulceata. Spre final adaugam zaharul vanilat,nucile prajite si zeama de la o jumatate de.lamaie . Ce trebuie sa facem: nucile le prajim(eu le-am prajit in cuptorul cu microunde; le tinem pana cand coaja incepe sa se exfolieze). Dupa ce se racesc frecam miezul de nuca intre palme pentru a indeparta cojile apoi le rupem tot cu mana in bucati potrivite.Mie imi plac bucati mai maricele dar daca doriti le puteti sfarama cu sucitorul. Repartizam dulceata fierbinte in borcane curate si bine uscate . Capacim si asezam borcanele intr-o tava,cu capacul in jos. Acoperim borcanele cu paturi si lasam pana la racirea completa(pana a doua zi). Indepartam patura. Depozitam in camara.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat

Acești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza...

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos