Gem de afine

Este un gem deosebit si atat de bun la iarna servit cu papanasi!

Portii
4
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa
Gem de afine

Ingrediente

  • 2 kg afine
  • 800 g zahar
  • zeama de la 1/2 de lamaie

Mod de preparare

Afinele se curata de frunzulite si codite. (De preferat sa se foloseasca manusi chirugicale daca nu vrem sa ne patam mainile.) Apoi se spala in apa astfel: intr-un lighean sau vas incapator se pune apa iar o parte din afine intr-o strecuratoare dupa care aceasta se scufunda in vasul cu apa de 1-2 ori, se schimba apa, din nou se scufunda in apa si se lasa sa se scurga bine. Se repeta operatiunea si cu restul afinelor. Se pun afinele intr-o oala cu fundul dublu, se presara zaharul si se lasa cca 30 de minute sa lase sirop, amestecand din cand in cand. Se pune pentru inceput la foc mare apoi se da focul pe mediu si se lasa sa fiarba pana incepe sa se lege. Eu am preferat sa dau cca 3/4 din gemul de afine prin blender, restul pastrand-o boabe, apoi am pus din nou sa fiarba. Inainte cu 15 minute de a fi gata, se adauga zeama de lamaie. Se face proba pe o farfurie ca sa vedem daca este suficient de legata. Borcanele se spala, se sterilizeaza apoi se umplu cu gemul fierbinte. Se capacesc si se pun la caldura in paturi pana se racesc. Se depoziteaza in camara. Daca au lasat prea mult zeama afinele, se poate lua din el si folosi ca sirop. Cantitatea de zahar poate diferi in functie de gusturi.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...