Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele. Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă sau gem. Si au fost două porţii de gem. Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1,500 kg gutui, cântarite dupa ce am scos cotorul
  • 600 g zahar
  • 1,4 l apa
  • 2 lamâi
  • 1 baton scorţisoara
  • Ghimbir-aprox. 1.5 cm

Mod de preparare

Am spalat foarte bine gutuile pentru a indeparta si puful de pe ele.

Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.

Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.

Am pus peste ele zeama de lamâie.

Am pus gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.

Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.

Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea. Gutuile împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.

Daca credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.

De asemenea daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.

Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.

Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.

Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul. Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.

La final am adaugat ghimbirul razuit.

Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.

Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica.  Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.

S-aveţi poftă!

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Zacusca de macrou

Prima data am vazut acest fel de zacusca anul trecut, la Ina-bucataras dragalas si am stiut din start ca o sa-mi placa, dar...

Zacusca de macrou
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii