Zacusca

Zacusca pe care o fac de ani de zile am invatat de la mama mea .Inafara de legumele obisnuite cu ce se prepara zacusca traditionala , ea punea morcov,dovlecei,si fasole boabe asa zise crude.Mentionez ca din cantitatile date de mine rezulta 36 borcane a 400 g.Deci cine doreste o portie mai putin se reduc cantitatiile.

Portii
12
Timp pregatire
220 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 l ulei +300 ml ulei (care se toarna deasupra borcanelor in loc de conservant)
  • 1300 g ceapa
  • 3 kg aerdei capia
  • 3 kg gogosari
  • 8 kg vinete
  • 8 kg dovlecei
  • 1500 ml bulion
  • 1500 g fasole boabe crude
  • 4 foi de dafin
  • boabe de piper
  • sare

Mod de preparare

Legumele se spala,vinetele,ardeii gogosarii se coc .(vinetele am copt pe gratar , ardeii si gogosarii in cuptor. Se curata cojile , se lasa sa se raceasca si sa scurga zeama . In acest timp morcovii se curata si se da prin razaratoarea mare, in 50 ml ulei se calesc cu putina sare si se fierb 100 ml apa sub capac . Dovleceii la fel se curata de coaja ,se da prin razatoarea mare , se sareaza cu o lingura de sare si se lasa 30 minute pana isi lasa zeama.Apoi la fel ca si morcovii, se calesc si se fierb dar fara apa sub capac , amestecand din can in can sa nu se prinda pana se inmoaie , 15 minute . Fasolea se pune la fiert cu apa rece si o lingurita de sare , cand este fiert se strecoare si se clateste cu apa rece . Se trece la macinatul cepii dupa ce a fost curatat se tine 10 minute in apa rece pentru a-si perde din iutela . Intr-o cratita incapatore ( 40 l) se toarna uleiul se adauga ceapa se caleste cand isi schimba culoarea se adauga morcovii din cratita ,amestecam ,lasam cateva minute pana incepe sa fiarba din nou , apoi adaugam ardeii si gogosarii macinati, vinetele tot macinate ,dovleceii ,se toarna bulionul si se adauga frunzele de dafin ,piper boabe ,sare dupa gust. Se fierbe amestecand continuu sa nu se prinda pana se evapora zeama si devine uleios pe margine. Acum este momentul de a adauga fasolea amestecand usor sa nu se zdrobeasca , se mai fierbe 10 minute .Se toarna in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor , peste fiecare se pune o lingura de ulei fierbinte ( in loc de ulei se poate pune conservant ,salicilat sau aspirina ) se fileteaza capacul si se pun in paturi unele linga altele pentru 24 ore . Pentru mai multa siguranta a treia zi se sterilizeaza din nou in apa 30 minute de la inceputul fierberii dupa care se acopera tot cu paturi lasand sa se raceasca, cam tot 24 de ore.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii