Zacusca cu bureti

S-a imbracat gradina toata in tonuri dulci de aramiu; miroase a vanata coapta, a gogosar si rubiniu. E zarva mare in ograda- cu mic, cu mare buchisesc in vechea "carte de bucate" dupa "ZACUSCA CU BURETI".

Portii
1
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Zacusca cu bureti

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 2,5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci ( bureti de roua)
  • 500 ml ulei
  • 500 ml bulion
  • 15 foi de dafin
  • 1 lingura piper boabe
  • sare

Mod de preparare

- Se curata mai intai ceapa-

Citeste mama; rade-apoi:

Asta e treaba pentru tata,

de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii

alesi, spalati, taiati marunt,

iara bunicul, sub mustata

zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara?-

intreaba mama macinand-

sa imi aduca bulionul,

niste ulei, piper, dafin...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.

Dar, mama, n-ai uitat ceva?

- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,

fugi de adu si cratita!

E zarva mare in ograda,

focul trosneste-ncetulet,

si toti ai casei dau zabava

langa ZACUSCA CU BURETI.

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.

Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.

Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.

Buretii se curata de picioruse, se spala si se taie nu foarte marunt.

Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat.

Separat, 250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.

Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor, lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa, se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.

Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.

Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Pui cu sparanghel si cartofi

Pui cu sparanghel si cartofi

In gradina a iesit sparanghelul si l-am cules in timp util de aceasta data . M-am tot uitat la retete mai deosebite cu...

Pui cu sparanghel si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval
2
Retete culinare

Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval

Culinar prezintă azi o rețetă super simplă și super delicioasă de placinte la tigaie cu branza si cascaval. O gustare...

Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval
Reteta Limoncello - lichior de lamai
3
Cocktail-uri

Reteta Limoncello - lichior de lamai

Limoncello de casa ce poate fi consumat atat ca aperitiv cat si digestiv

Reteta Limoncello - lichior de lamai
Tort de inghetata cu blat de bezea
4
Inghetate

Tort de inghetata cu blat de bezea

Rețeta de înghețată din acest tort conține gelatină și asta face ca felia de pe farfurie să-și păstreze forma mai...

Tort de inghetata cu blat de bezea
Frunze de vita oparite
5
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Parteneri
Fasole batuta cu ceapa calita si boia
Bucataras.RO

Fasole batuta cu ceapa calita si boia

Este o mancare buna si consistenta, hranitoare pentru ca are proteine, merge foarte bine in post, dar nu numai! Nu cred ca...

Fasole batuta cu ceapa calita si boia
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Pui cu  usturoi si lamaie
ReteteCulinare.RO

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia