Zacusca

Reteta bunicii mele pe care o fac cu mare drag de fiecare data.

Portii
15
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 5 kg de vinete
  • 3 kg de gogosari
  • 3 kg ardei kapia rosu
  • 2 kg de ceapa
  • 3 cutii de pulpa rosii de la Cirio(400 gr cutia)
  • 1 l de ulei
  • 4 foi de dafin
  • 1-2 lingurite sare
  • 1-2 lingurite piper boabe

Mod de preparare

Vinetele le-am copt si le-am lasat de seara pe dimineata la scurs dupa ce le-am curatat. A doua zi le-am dat prin masina de tocat. Gogosarii si ardeii kapia dupa ce i-am spalat bine, i-am curatat de cotoare si i-am dat individual prin masina de tocat. Ceapa am curatat-o, am tocat-o si am scurs-o de apa lasata.

Intr-o cratita cu fundul gros am pus 1 litru de ulei si ceapa,am lasat focul mic ca sa se inabuse ceapa,sa nu se prajeasca. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga gogosarii si ardeii kapia.Vinetele le punem in momentul cand vedem ca ardeii si gogosarii sunt fierti bine.

Dupa ce am adaugat vinetele se adauga pulpa de rosii din conserva,pe care in prealabil am mai tocat-o cu furculita, rosile din conservele Cirio au un gust deosebit, piperul,sarea si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.

Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute (maximum, se poate verifica zacusca si mai des), insistand pe fund. La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa si sa iasa uleiul la suprafata.

Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate,eu asez borcanul cand il umplu pe marginea cratitei in care a fiert zacusca sau puteti folosi 2 cutite in forma de cruce ca sa le puneti sub borcan la umplut. Dupa ce le-am pus capacele,am asezat borcanele intr-o patura groasa si le-am lasat pana a doua zi sa se raceasca bine si le-am depozitat in pivnita pentru iarna. Pofta buna!

In niciun caz nu se foloseste apa la curatatul vinetelor , legumele se spala inainte de a se coace si dupa aceea nu e indicat sa mai vina in contact cu apa pentru ca isi vor pierde gustul bun, de copt.

Vinetele coapte se scot intr-o stracuratoare asezata deasupra unui vas in care sa se colecteze lichidul amar pe care vinetele coapte il vor lasa si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor.

E bine sa intepati vinetele inainte de a le pune la copt pentru a evita accidentele.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Mno, de multișor mă bântuie și această dulceață minunată 😉   Inițial am zis că iar am ratat-o anul...

Dulceata din toporasi (viorele de padure)
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii