Pariziene cu gem de gutui

Sunt minunate aceste pariziene cu gem de gutui, atat de aromate si pufoase, ca nu te poti opri din mancat!

Portii
12
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 ou + 1 albus
  • 4 linguri zahar
  • 100 gr unt(65% grasime)
  • 4 linguri ulei
  • 300 ml lapte
  • 750 gr faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • Pentru umplut:
  • 750 gr gem de gutui
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte

Mod de preparare

Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu drojdia uscata.

Intr-un alt bol amestecam oul intreg + un albus, impreuna cu zaharul, sarea si esenta, adaugam untul moale, tinut la temperatura camerei, apoi diluam compozitia cu putin lapte caldut.

Facem o adancitura la mijlocul fainii si punem ingredientele diluate in ea.

Incepem sa amestecam faina cu ingredientele din mijloc, adaugand, treptat si restul de lapte caldut, alternand cu uleiul.

Framantam un aluat nu prea tare, se va simti foarte pufos datorita garantului pentru aluaturi dospite.

Acoperim aluatul si il lasam 30 de minute la crescut, la loc caldut, timp in care isi va dubla volumul.

Dupa acest timp, impartim aluatul in 12 parti aproximativ egale, pe care le vom intinde cu sucitorul in forme dreptunghiulare.

Crestam la unul din capetele dreptunghiurilor fasii late de 1 cm, iar la celalalt capat intindem cate 1 lingura de gem.

Rulam incepand de la capatul cu gem spre fasii, avand grija sa pliem marginile laterale pentru a nu iesi gemul.

Ungem parizienele pe deasupra, cu galbenusul amestecat cu lapte, cu ajutorul unei pensule si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.

Dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35 de minute la 180 de grade.

Sunt foarte bune aceste pariziene cu gem de gutui, atat calde cat si reci si mai ales luate la pachet la scoala sau la serviciu!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv tarta cu cartofi in aluat, bacon si mozzarella

Am vazut aceasta tarta la Corina (multumesc mult pentru reteta :*) acum foarte mult timp si am zis ca intr-o...

Aperitiv tarta cu cartofi in aluat, bacon si mozzarella
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca