Placinta cu branza, ca la bunica

Placinta cu branza este reteta pe care o facea bunica mea, atat in varianta de dulce cat si in varianta de post. Ambele la fel de delicioase!

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • - o cana cu ulei (cana mea are 200 ml) care variaza in functie de cantitatea de aluat pregatit. Eu fac pentru tava mare a cuptorului.
  • - o cana si jumatate de lapte (apa)
  • - faina cat cuprinde (mai mult de 1/2 kg)
  • - 1 praf de copt
  • - 1 praf de sare
  • - unt de uns foaia. Se scoate cu ceva timp inainte
  • pentru a fi moale.
  • - umplutura
  • de ex.branza dulce.

Mod de preparare

Se pun intr-un vas laptele (apa), uleiul, sarea. Se adauga faina si se framanta, pana se face un aluat potrivit de tare, care nu se lipeste de mana. Se framanta bine pe masa. Nu va speriati daca la inceput e un pic mai "rupacios", dupa o framantare de 2-3 min. pe masa, se repara singur. Daca nu, se uda cu putin lapte(apa). Se imparte in 2 si se intinde cate o foaie, care se unge cu untul moale(ulei amestecat cu faina, de consistenta unei smantani groase) si se impatureste. Daca se poate, e bine sa se lase aluatul cam 1h la rece, sau cat se pregateste umplutura. Se poate folosi si imediat, dar cam iese untul din el.

Pregatim umplutura:
1kg branza dulce se amesteca cu zahar dupa gust, 8 oua, stafide imbatate cu coniac, arome. Se intinde prima foaie. Dupa ce se intinde putin pe masa, se aseaza si se intinde pe hartia de copt (taiata dupa dimensiunea tavii). Se pune in tava, se toarna umplutura si se intinde si a doua foaie. Se inteapa cu furculita, apoi se da la cuptor. Se taie dupa ce se raceste (cine rezista).


Placinta cu branza se serveste rece, alaturi de o cafea aromata sau de un pahar cu lapte cald.

Reteta de placinta cu branza, ca la bunica, a fost propusa pe forumul Culinar.ro de HI-FI.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Cum se fac ouale posate

Cum se fac ouale posate
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca