Cozonac Mariana

ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • ALUAT:
  • 3 linguri de faina oparita cu 200 ml lapte clocotit (depinde de faina pe care o aveti: sa iasa o pasta groasa)
  • 1 kg faina de cozonac 000
  • 200 gr unt topit +3 linguri de ulei obisnuit
  • nu de masline
  • 3-4 galbenusuri
  • 200 gr zahar{250)
  • 300 ml lapte caldut
  • 50 gr drojdie proaspata sau 2 linguritze pline uscata
  • razatura de lamaie
  • zahar vanilat dupa gust
  • 1 lingurita de sare
  • UMPLUTURA DE CACAO:
  • 3 albusuri
  • 100 gr zahar
  • un strop de sare
  • 2 linguri pline de cacao
  • esenta de rom dupa gust si razatura de lamaie
  • 400 gr nuci macinate (am pus vreo 450 gr alune
  • migdale nuci
  • la 650 gr faina)

Mod de preparare

ALUATUL:

1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.

Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.

2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.

Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.

3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.

4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.

5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat. Daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.

6. Am pregatit si tavile de cozonac, unse bine-bine cu unt topit

7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.

8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat l-am scos si l-am impartit in 4.

9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.

10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum, 45 min.

11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.

12. Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.
Pofta buna!

Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonaci gasiti aici:

Cozonac Dina, simplu si pufos,

Cozonac moldovenesc,

Cozonac cu nuca Dobre

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Sos Pesto cu nuci si arahide

Sosul Pesto este foarte raspandit si cunoscut. Provine din Italia, dar se gaseste si la noi in aproape toate magazinele....

Sos Pesto cu nuci si arahide
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii