Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post

Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de ciocolata neagra. O combinatie delicioasa si rafinata, perfecta pentru ocazii speciale sau rasfatul zilnic. Potrivita pentru cei ce tin post sau o dieta vegetariana.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru foile de zahar ars:
  • 2 cani cu zahar tos {cana de aceea pt. cacao cu lapte de 250ml.}
  • 1 cana cu apa fierbinte
  • 1 cana cu ulei
  • 2 lingurite bicrbonat de sodiu stinse cu suc de lamiie
  • faina cit cuprinde {aprox.800-1000g}
  • Pentru Crema caramel cu cafea:
  • 800ml. apa rece
  • 300g. zahar tos
  • 100g. amidon alimentar
  • 2-3 lingurite ness
  • cafea macinata dupa preferinta
  • 200g. margarina Rama 

Mod de preparare

In primul rand se pregatesc foile de zahar ars:

Se ia 1 cana de zahar, se pune intr-o cratita si se caramelizeaza pina ce capata culoarea roscat deschis. Se da cratita deoparte de pe foc si se pune apa fierbinte si cealalta cana de zahar, dindu-se din nou la foc mic pina la dizolvarea zaharului apoi se da la rece. In acest sirop se pune bicarbonatul de sodiu stins, uleiul si faina, obtinindu-se un aluat nu prea tare, bun de intins foi.

Se fac 4-5 foi care se coc pe fundul tavii unse si tapetate cu faina {tava are dimensiunile:29/39 cm.}, la un foc mediu pina la usoara rumenire a foilor. Fiecare foaie se scoate de pe tava si se pune pe cite un gratar separat nu una peste alta.

Crema caramelizata de cafea:

Din 400ml apa se face o cafea concentrata. Separat intr-o cratita se pune 100g de zahar la topit pina ce capata o culoare roscata, se da deoparte de pe flacara vasul si se toarna cafeaua fierbinte si filtrata {sa nu aiba zat}. Se pune iar pe foc mic pina se dizolva zaharul, dupa care se da la rece. Intr-un vas neaderent {eu folosesc la cremele fierte in general un vas de tuci ca un ceaun pt. ca nu se prinde crema la fundul vasului } se pune restul de zahar, amidonul si se amesteca putin ingredientele uscate, apoi se toarna treptat cafeaua, restul de apa si se da la fiert la foc mic amestecind in crema pina ce aceasta se ingroasa bine.

In crema fierbinte se pune si ness-ul si se da apoi la rece. Cind s-a mai racorit se pune treptat si margarina taiata cuburi amestecind crema pina la incorporarea ei. Se intinde apoi crema intre foi. Se pune la presat si se orneaza cu zahar pudra combinat cu ness sau nuci macinate.

Prajitura de post cu foi de zahar ars si crema de cafea se serveste dupa ce foile s-au inmuiat.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii