Baclava traditionala turceasca

Baclavaua este o prajitura foarte dulce si care poate fi savurata alaturi de o ceasca de cafea fierbinte.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placintă subțiri (se acoperă cu un prosop umed pană la folosire)
  • 200 g unt ( 82% grăsime )
  • Pentru umplutură:
  • 125 g fistic
  • 125 g nucă
  • 100 g migdale
  • 55 g (1/4 cană) zahăr
  • 1 lingurița scorțișoară
  • 1/4 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță cuișoare praf
  • Pentru sirop:
  • 300 g miere
  • 150 g zahăr
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se macină 2 linguri de fistic pentru decorat. Apoi se macină restul de fistic, nucă si migdale nu foarte fin, dupa care se amestecă cu condimentele pentru umplutură. Se topește untul, apoi cu o pensulă se unge o tava de aproximativ 18 cm x 28 cm. Cu grijă se așează 1 foaie filo în tavă așa încât jumătate este înăuntru iar cealaltă este înafară ( foaia pe lățime se pune în tavă pe lungime). Se unge foaia din tavă cu unt, se aduce cealaltă parte din afară peste cealaltă în tavă apoi se unge si aceasta cu unt. Se repetă acest proces cu încă 4 foi (recomandat ca fiecare foaie să aibă partea înafară opus parții din afară a foii precedente). Se așează jumătate din cantitatea de umplutură uniform după care se pun 2 foi conform procedeului de înainte. Se adaugă restul de umplutură apoi încă 4 foi. Cu un cuțit ascuțit se taie prin primele 2 foi rânduri în diagonală apoi opus pentru a marca bucățile de servire. Se pune într-un cuptor preîncălzit la 180 C (gaz 4) timp de 30 min. Între timp se prepară siropul. Se pun ingredientele cu 200 ml apă într-o cratiță la foc mediu. Când începe să fiarbă se dă focul la minim și se reduce siropul aproximativ 20 min. Apoi se lasă să se răcească până la temperatura camerei. Baclavaua se acoperă cu o folie de aluminiu și se mai lasă în cuptor încă 20 min. Se scoate din cuptor si se adaugă siropul peste ea, în tavă. Când baclava este rece se taie pe unde s-au marcat porțile.

* Dacă se face într-o tavă mai mare sau porție dublă cum e a mea in poză si 1 foaie încape o data in tavă fară a avea parți înafară atunci calculați foile dublu.


Baclavaua se presară înainte de servire cu fisticul rămas.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Coaste afumate cu varza fiarta

Din categoria am oala din camara, musai sa o testez, asta ca mi-am amintit ca am achizitionat ditamai oloiul din camara...

Coaste afumate cu varza fiarta
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca