Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal

Haiosele sunt niste prajituri delicioase, cu aluat sfaramicios cu multe foi ce se topesc in gura si umplutura de gem delicios de prune. Reteta de haiose poate fi pregatita de Craciun sau de orice ocazie festiva. Haiosele se umplu cu gem gros de prune in general, dar poate fi folosit orice tip de gem.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru aluat (ies aprox. 40-45):
  • Aluat I:
  • 600 gr. faina;
  • 3 galbenusuri;
  • 2 linguri zeama de lamaie;
  • 2 linguri lapte batut;
  • 1 lingurita rasa sare;
  • 1 lingurita zahar;
  • vanilie;
  • apa minerala cat cuprinde;
  •  
  • AluatII:
  • 500 gr. osanza/hai (untura fina de porc) cruda
  • macinat  (sau unt);
  • 200 gr. faina;
  •  
  • Pentru umplutura:
  • Magiun de prune sau alt gem gros (caise).

Mod de preparare

a) Prepare aluat:

1. Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.

2. Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.

3. Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).

4. Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora.

Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.

5. Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).

6. Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de magiun si se indoaie.

7. Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.

8. Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.

9. Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat din abundenta.

Reteta de haiose a fost propusa de kikenHana pe forum culinar.


Haiosele cu magiun se servesc pe tava sau platou la mesele de sarbatoare.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii