Mere invelite in foietaj cu sos de vin alb

Mere invelite in foietaj cu sos de vin alb este un desert cu mere delicios, care acompaniat de sosul de vin alb ne vor incanta papilele gustative.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 6 mere potrivite
  • 250 g foi de placinta
  • 100 g stafide aurii
  • 100 g visine uscate
  • 100 g merisoare uscate
  • 100 g dulceata de afine
  • 100 g zahar brun
  • 100 g unt
  • 50 g nuci
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 lingurita de scortisoara
  • Pentru sosul de vin alb aveti nevoie de:
  • 3 galbenusuri de ou
  • 75 g zahar pudra
  • 5 linguri de vin alb demidulce

Mod de preparare

Mai intai, cu un cutit fin ascutit trasam de-a lungul fiecarui mar cate 4 taieturi usoare (la distante egale), asta pentru a preveni spargerea cojii atunci cand vor fi introduse in cuptor. Apoi, cu un cutit cu lama lunga si subtire, merele intregi se curata de cotor pe mijloc pentru a putea face loc umpluturii din stafide, nuci, dulceata de visine si caise uscate.

Combina stafidele cu merisoarele uscate si visinele uscate si umple fiecare mar in parte, dupa care adaugi o lingura de dulceata, iar deasupra pui o feliuta de unt, o lingurita de zahar brun, scortisoara si cateva nuci.

Se intinde pe o masa foietajul de placinta si sa taie fasii lungi cu o grosime de aproximativ 1 cm. Dupa care, se ia fiecare mar si se impacheteaza cu maxim 5 fasii puse in x, asezand marul ca in imagini. La final marul va aparea ca intr-o colivie/cusca.

Se aseaza merele intr-o tava unsa cu margarina sau tapetata cu faina si se ung cu o pensula cu galbenus de ou batut.

Se dau la cuptorul incins la 180 de grade timp de 40 de minute sau pana cand foietajul este auriu si merele coapte.

Pentru a face sosul din vin alb, amestecati cele 3 galbenusuri impreuna cu zaharul pudra pe un bain-marie pana ce devine un sos cu o consistenta cremoasa. Apoi se ia oala de pe foc, se lasa la racit cateva minute, dupa care se mai mixeaza aproximativ 5 minute.

La final, adaugati cele 5 linguri de vin alb demidulce, amestecati sosul si il turnati peste fiecare mar inainte de a-l servi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Merele invelite in foietaj se servesc de preferat calde cu sos de vin alb turnat deasupra.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii