Prajitura cu caise a la bunica

Prajitura cu caise se prepara usor si nu este deloc costisitoare. Bucura-te de aroma parfumata a caiselor si prepara si tu aceasta reteta de prajitura.

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1kg caise (fara samburi) (sau 3 borcane de compot de caise)
  • 8 linguri zahar tos (pentru caisele proaspete)
  • 160g margarina
  • 200g zahar pudra
  • 4oua
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 360g faina
  • 1 plic budinca de vanilie

Mod de preparare

M-am hotarat astazi sa va prezint o prajitura rapida, zic eu nu foarte greu de facut si deloc costisitoare, o prajitura care mie una imi placea enorm de mult atunci si care imi place si acum la fel de mult. Este vorba despre reteta uneia dintre prajiturile facute de bunica si mama mea in copilarie: prajitura cu caise.

Bine, veti spune ca e o prajitura de vara mai mult, dar sa stiti ca puteti sa o pregatiti si iarna cu caise din compot.

In ceea ce priveste modul de preparareveti proceda astfel: Spalam caisele (daca sunt din acelea proaspete, daca sunt din compot sunt gata pregatite si isi asteapta frumos in castronel randul dupa ce in prealabil le-am scos din compot si le-am scurs nitel), le indepartam samburii, le taiem in doua sau in patru, asta in functie de ce model vrem sa cream mai tarziu... si le punem intr-un castron. Peste acestea presaram frumos zaharul tos si le lasam sa stea in castronelul lor cam 30 de minute, in acest timp se va topi zaharul si isi vor lasa sucul. Urmatoarea etapa este indepartarea sucului prin strecurare (sa nu aruncati sucul, o sa ne trebuiasca mai tarziu putin).

Am uitat sa va spun ca dupa ce am pus zaharul peste caise avem voie sa luam o pauza (vorba vine pauza, stim cu totii ca intre timp mai gasim ceva de facut prin bucatarie).

Gata, ne-am odihnit destul. Acum luam un bol si punem in el margarina, zaharul pudra si incepem sa mixam. Punem si zaharul vanilinat si cele 4 galbenusuri si mixam din nou. La final, adaugam praful de budinca si mixam iar.

Urmatoarea etapa va fi amestecarea fainii, care sta si ea frumusel in castronul ei, cu praful de copt si un varf de cutit de sare (stim cu torii povestea "Sarea-n bucate").

Acum incepem sa le combinam, asa ca peste margarina pe care am amestecat-o inainte cu zaharul pudra, zaharul vanilat, galbenusurile si cu praful de budinca, vom presara incet faina amestecata cu praful de copt si cu praful de sare si mixam usor. Bravo, incepe sa se lege, asa ca acum adaugam si 300 de ml din sucul caiselor (v-am spus ca ne trebuie mai tarziu putin). Se poate intampla sa nu obtinem 300 ml de suc din caise, asa ca nu e bai daca mai punem si apa peste el ca sa ajungem la cantitatea necesara de suc (daca aveti caise in compot folositi compotul, e foarte bun si gustos, stiu ati gustat deja putin cand ati defsfacut borcanele de compot, mi se intampla si mie).

Bun, hai sa vedem acum ce ingredient ne-au mai ramas? Da, albusurile, care stau si ele frumusel si cumintele asteptandu-si randul in bolul lor dupa ce le-am separate de galbenusuri.

Asa, acum batem cele patru albusiri spuma (va sfatuiesc sa folositi mixerul, e mai usor si mai sigur, ca sa nu zic si de faptul ca spuma o obti intr-un timp mai scurt) .

Avem acum o spuma tare si frumoasa ca o bezea, spuma pe care o punem peste compozitia obtinuta mai sus... Atentie incorporarea lor se face acum usor cu o spatula si nu cu mixerul (bunica si mama au respectat intotdeuna regula asta, care spueau ele ca este foarte importanta).

Acum ca avem un produs omogen (care este de consistenta aluatului de pandispan), rasturnam aceasta compozitie intr-o tava unsa in prealabil cu ulei si tapetata cu faina.

Peste patul de aluat daugam caisele scurse si le lasam sa se odihneasca in cuptor cam 40 de minute la foc potrivit, nu am cuptor cu termostat pentru reglarea temperaturii ca sa va pot spune la ce temperature s ail fixate exact.


Putem taia prajituracu caise abia dupa ce aceasta s-a racit, iar in bucatarie miroase asa de fruuumos, mai ca iti lasa gura apa. Putem sa alegem forma dorita pentru a taia prajitura. Eu ma joc cand e vorba dreptunghiri sau triunghiuri si o mai pudram putin cu zahar.

Acesta reteta este scrisa de Stefan Cucu Iosefina pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Cotlet de porc la cuptor, in vasul ceramic Crock Pot

O mancare simpla dar cu gust si pentru care mi-a venit in ajutor minunatul vas ceramic Crock Pot.

Cotlet de porc la cuptor, in vasul ceramic Crock Pot
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca