Prajitura Lyra

Pentru ca imi plac stelele, am inceput acum ceva timp o colectie de prajituri, avand ca tema universul. Exista o teorie conform careia, sunt zone din univers care contin un compus chimic asemanator la gust cu zmeura. Asa ca m-am lasat inspirata de aceasta legenda si m-am gandit sa pregatesc o prajitura cu pandispan alb insiropat, crema de lamaie, un strat de dulceata de zmeura, glazura de ciocolata si ornata cu frisca si decoratiuni de ciocolata. Asa s-a nascut prajitura mea Lyra :)

Portii
16
Timp pregatire
80 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • pentru pandispan:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 1 cescuta ulei
  • un varf lingurita sare
  • un plic praf de copt
  • pentru sirop:
  • 400 ml apa
  • 3 linguri zahar
  • Jumatate de pastaie de vanilie
  • pentru crema de lamaie:
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri (rase) faina
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie
  • 150 g unt
  • Mai avem nevoie si de: dulceata de zmeura
  • pentru glazura de ciocolata:
  • 3 linguri lapte
  • 100 g ciocolata neagra
  • pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • decoratiuni de ciocolata

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru pandispan: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi, se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se toarna in tava (a mea e patrata de 25x25 cm) pe foaie de copt, se rade un pic de ciocolata pe deasupra si se da la cuptor, la foc potrivit, aprox 35-40 de minute. Cat se coace aluatul, putem pregati siropul si crema, pentru a le lasa timp sa se raceasca bine.

Pentru sirop: se pun intr-un vas, la foc mic, apa cu zaharul si o jumatate de pastaie de vanilie, se lasa sa fiarba cam 5 minute.

Pentru crema: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul, coaja rasa de lamaie si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Abia acum adaugam untul si amestecam bine. Pentru a asambla: se taie pandispanul in doua, se insiropeaza. Stratul inferior de pandispan se unge cu un strat subtire de dulceata de zmeura, se intinde bine peste aceasta si crema de lamaie, iar deasupra se vine cu cealalta jumatate de la pandispan.

Pentru decor: se incalzeste putin lapte, se da de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa. Se toarna ciocolata peste prajitura, apoi se orneaza cu frisca si decoratiuni de ciocolata (eu le-am cumparat, dar se pot face si in casa). Dupa pregatire, ar trebui data la rece, dar eu nu am avut rabdare si am taiat cateva felii pentru a o gusta :) Insa va recomand s-o lasati cateva ore la frigider inainte de servire, ca sa se intareasca si crema, glazura sa prinda luciu si toate aromele sa se aseze.

Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-lyra.html

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert cozonac coronita cu ciocolata

Am preluat ideea acestei coronite de la caietulcuretete.com si au fost foarte incantati copiii si de forma si de gust!...

Desert cozonac coronita cu ciocolata
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii