Rulada cu mere si gem de prune

O reteta a bunicii mele cu mere culese direct din pom si gem de prune numai cum ea stia sa il faca.

Portii
12
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 600 g faina
  • 330 ml lapte
  • 1 lingura de ulei
  • un praf de sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri cu smantana
  • 1 cub drojdie proaspata
  • Pentru umplutura
  • 1,5 kg mere rase
  • 1 lingura rasa scortisoara macinata
  • 100 g zahar
  • 1 borcan gem de prune de 400 g
  • 2 oua pentru uns
  • zahar tos pentru presarat pe rulade
  • ulei pentru uns tava
  • faina pentru tapetat tava
  • zahar pudra pentru presarat pe rulade

Mod de preparare

Punem faina intr-un vas si o amestecam cu sarea. Drojdia o amestecam separat cu zaharul. Facem o gaura in mijlocul fainii si apoi punem drojdia pe care am amestecat-o cu zaharul. Adaugam uleiul si smantana si amestecam usor. Adaugam laptele caldut putin cate putin si amestecam. Framantam aluatul rezultat circa 10 min. Lasam circa 30 min aluatul la crescut, la cald.


Intre timp ne ocupm de umplutura. Merele rase se pun intr-un vas ,se adauga zaharul si se calesc pe foc circa 15-20 min.

Luam vasul de pe foc, lasam sa se racoreasca si apoi adaugam scortisoara si gemul de prune. Amestecam bine pentru o buna omogenizare. Aluatul crescut se imparte in 3 bucati. De asemenea, impartim in 3 parti si umplutura. Intindem foi groase de circa 1 cm peste care adaugam umplutura de mai sus. Avem grija ca la ambele capete ale ruladelor sa lasam un spatiu de circa 1 cm fara umplutura.


Rulam, nu prea strans si indoim aluatul la capete. Ungem cu ulei si tapetam cu faina o tava, asezam rulourile unul langa altul si din loc in loc, la distanta de circa 1 cm facem niste crestaturi (nu foarte adanci) in aluat. Ungem cu ou ,presaram cu zahar si dam la cuptorul preincalzit,la 180 grade pentru circa 30 -40 min.


Scoatem din cuptor,lasam sa se raceasca si apoi scoatem din tava. Asezam rulourile pe un platou,presaram zahar pudra si apoi taiem felii pe directia crestaturilor facute in aluat .

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa