Tarta cu dovleac si gem de portocale

Tarta cu dovleac si gem de portocale este un deliciu! Aluatul fraged de tarta se potriveste perfect cu crema fina si aromata de dovleac si cu gemul de portocale.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Crusta de tarta:
  • • 1 cană (200 g) Faina
  • • 1/4 linguriţă de zahăr
  • • 1 lingurita de sare
  • • 100g unt
  • tăiat în bucăţi mici
  • • 2-3 linguri de apă foarte rece
  •  
  • Umplutura:
  • • cam 1
  • 5 kg dovleac crud
  • • 2 linguri de gem de portocale
  • • 1 cană de zahăr
  • • 1 cana nuci tocate si prajite
  • • o lingura de amidon alimentar
  • • 1/2 linguriţă de Cuişoare pisate
  • • 1/4 linguriţă de Nucşoară pisata
  • • 1/2 linguriţă scortisoara pisata
  • • 1/4 lingurita ienibahar pisat
  • • 3 ouă
  • uşor bătute
  • • 1 cană cu smantana grasa
  •  
  • Décor:
  • • 1 cană (200 g) Faina
  • • 1/4 linguriţă de zahăr
  • • 1 lingurita de sare
  • • 100g unt
  • tăiat în bucăţi mici
  • • 2-3 linguri de apă foarte rece
  • • 2-3 lingurite zahar brun

Mod de preparare

Crusta:
1. Se pune in robot faina, 1/4 linguriţă de zahar şi 1/2 linguriţă de sare şi pulsati o dată pentru a se amesteca. Se adaugă untul şi se proceseaza cu impulsuri scurte, pentru a forma -firimituri cu dimensiuni de bob de mazăre, circa 20 - 25 de secunde. În timp ce pulsati, treptat, se adaugă apă pentru a forma firimituri mari, umede, aproximativ 10 secunde, nu mai mult. Scoateti aluatul afară, pe o suprafata presarata cu faina si presati usor, cu mâinile pentru a forma un disc. Se acoperă cu folie de plastic si se păstreaza la frigider timp de cel puţin 1 oră.

2. Pe o suprafata presarata usor cu faina, intindeti aluatul într-o foaie rotunda si potriviti-o într-o tava de tarta. Se păstreaza la frigider 20-30 de minute.

3. Se acopera fundul tartei, peste aluat cu un cerc de hartie de copt peste care se pune fasole uscata si se da la cuptorul preincalzit, pentru 15 min. Se scoate hartia cu fasolea si se mai coace, reducand focul pana capata culoare aurie. Se scoate si se lasa pe un gratar sa se raceasca.

Umplutura:
1. Cu o zi inainte, se taie dovleacul bucati potrivite si se pune cu tot cu coaja intr-o tava, in cuptor, pana se moaie. Se lasa sa se raceasca si se curata de pe coaja. Se pune in robot,impreuna cu gemul de portocale si se face pasta. Se adauga scortisoara pisata, nucsoara, cuisoarele si ghimbirul apoi ouale, unul cate unul, smantana si amidonul.

2. Se toarna peste crusta de tarta coapta si racita, peste care s-au presarat nucile tocate si prajite in cuptor. Se coace tarta in cuptorul preincalzit, pana ce scobitoarea introdusa in mijlocul tartei iese curata.

Ornamentele:
1. Din ingredientele prezentate in afara de zaharul brun, se face un aluat la fel ca cel pentru crusta. Se intinde foaia si se decupeaza formele pe care le doriti (frunze, flori, stelute etc.) se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, se presara cu zahar brun si se coc 15 minute in cuptorul preincalzit.

Reteta de tarta cu dovleac si gem de portocale a fost propusa de gecuza pe forum culinar.


Serviti tarta cu dovleac si gem de portocale dupa ce s-a racit.

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Frigarui de pui

Nu știu de ce în ultimul timp tot încurc introducerile, dar simțeam și nevoia prezenței lirismului subiectiv...

Frigarui de pui
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii